سندرم قلب شکسته یک بیماری قلبی است که اغلب در اثر موقعیت های استرس زا و احساسات شدید ایجاد می شود. این وضعیت همچنین می تواند توسط یک بیماری جسمی جدی یا جراحی ایجاد شود. سندرم قلب شکسته اغلب یک وضعیت موقتی است. اما برخی از افراد ممکن است پس از بهبودی قلب به احساس ناخوشی ادامه دهند.
افراد مبتلا به سندرم قلب شکسته ممکن است درد ناگهانی قفسه سینه داشته باشند یا فکر کنند که دچار حمله قلبی شده اند. سندرم قلب شکسته تنها بخشی از قلب را تحت تاثیر قرار می دهد. برای مدت کوتاهی روش پمپاژ خون توسط قلب را قطع می کند. بقیه قلب طبق معمول به کار خود ادامه می دهد. گاهی اوقات قلب با شدت بیشتری منقبض می شود.
علائم Broken heart syndrome
سندرم قلب شکسته می تواند به علت استرس های عاطفی و فیزیکی برای فرد به وجود آید و اشاراه ای هم به علائم این دو نوع استرس داشتیم. اما لازم است بدانید که علائم این مشکل قلبی نیز می تواند مانند حمله قلبی باشد و نیاز است که با مشاهده کوچکترین علامت از این بیماری حتما به دکتر قلب مراجعه کنید.
علائم سندرم قلب عبارتند از:
- درد قفسه سینه
- تنگی نفس
- دیافورز (عرق کردن)
- سرگیجه
توجه داشته باشید که این علائم ممکن است به محض چند دقیقه یا چند ساعت پس از یک رویداد استرس زا از نظر عاطفی یا جسمی شروع شود.
علت سندرم قلب شکسته
علت دقیق سندرم قلب شکسته نامشخص است. تصور می شود که افزایش هورمون های استرس، مانند آدرنالین، ممکن است به طور موقت به قلب برخی افراد آسیب برساند. اینکه چگونه این هورمونها ممکن است به قلب آسیب برسانند یا اینکه آیا عامل دیگری مسئول است، کاملاً مشخص نیست.
فشردن موقت شریان های بزرگ یا کوچک قلب ممکن است نقش داشته باشد. افرادی که سندرم قلب شکسته دارند نیز ممکن است تغییری در ساختار عضله قلب داشته باشند.
یک رویداد شدید فیزیکی یا احساسی اغلب قبل از سندرم قلب شکسته رخ می دهد. هر چیزی که باعث واکنش عاطفی قوی شود ممکن است باعث ایجاد این بیماری شود. مثالها عبارتند از:
- بیماری ناگهانی مانند حمله آسم یا عفونت COVID-19.
- جراحی
- شکستگی ناگهانی استخوان
- مرگ یکی از عزیزان یا فقدان دیگری.
به ندرت، استفاده از برخی داروها ممکن است منجر به سندرم قلب شکسته شود. آنها عبارتند از:
- داروهای اورژانسی که برای درمان واکنش های آلرژیک شدید یا حملات شدید آسم استفاده می شوند.
- برخی از داروهای مورد استفاده برای درمان اضطراب.
- ضد احتقان بینی برای درمان گرفتگی بینی استفاده می شود.
- داروهای محرک غیرقانونی، مانند مت آمفتامین و کوکائین.
همیشه در مورد داروهایی که مصرف می کنید، از جمله داروهایی که بدون نسخه خریداری می شوند، به پزشک خود اطلاع دهید. هنگام شروع یک داروی جدید، با اپزشک خود در مورد خطرات و عوارض جانبی احتمالی صحبت کنید.
سندرم قلب شکسته چه تفاوتی با حمله قلبی دارد؟
حملات قلبی عموماً در اثر انسداد کامل یا تقریباً کامل شریان قلب ایجاد می شود. در سندرم قلب شکسته، رگ های قلب مسدود نمی شوند. اما جریان خون در رگ های قلب ممکن است کاهش یابد.
عوامل خطر برای سندرم قلب شکسته عبارتند از:
- رابطه جنسی: سندرم قلب شکسته در زنان بیشتر از مردان است.
- سن: اکثر افرادی که سندرم قلب شکسته دارند بالای ۵۰ سال سن دارند.
- شرایط سلامت روان: افرادی که اضطراب یا افسردگی دارند یا داشته اند ممکن است در معرض خطر بیشتری برای سندرم قلب شکسته باشند.
ارتباط استرس ناگهانی و ضعف عضلات قلب
یکی از دلایلی که باعث می شود شما دچار Broken heart syndrome شوید استرس های ناگهانی است که دلایل بسیار مختلفی را به همراه دارند. هنگامی که شما یک رویداد استرس زا را تجربه می کنید، بدن شما هورمون ها و پروتئین هایی مانند آدرنالین و نورآدرنالین تولید می کند که هدف آنها کمک به کنار آمدن با استرس است. عضله قلب می تواند توسط مقادیر زیادی آدرنالین غافل شود که به طور ناگهانی در پاسخ به استرس تولید می شود. آدرنالین اضافی می تواند باعث تنگ شدن رگ های کوچک خون که قلب را تأمین می کند و باعث کاهش موقتی جریان خون در قلب شود.
از طرف دیگر، آدرنالین ممکن است مستقیماً به سلولهای قلب متصل شود و باعث ورود مقدار زیادی کلسیم به سلولها شود. این مقدار زیاد کلسیم می تواند از ضربان مناسب سلول های قلب جلوگیری کند.
Broken heart syndrome خطرناک است؟
این سندرم می تواند باعث ضعیف شدن شدید عضلات قلب شود. زمانیکه که عضلات قلب ضعیف می شوند منجر به بیماری های زیر می شوند:
- نارسایی احتقانی قلب
- فشار خون پایین
- شوکه شدن
- ناهنجاری های ریتم قلب
سندرم قلب شکسته اگر بلافاصله و در زمان مناسب مورد مراقبت های پزشکی قرار بگیرید می تواند در کوتاهترین زمان ممکن بهبود پیدا کند.
افرادی که در معرض ابتلا به سندرم قلب شکسته هستند
خانم های میانسال درصد مبتلا شدن و خطر Broken heart syndrome را بیشتر دارند. این بیماری قلبی بعد از سن ۵۵ سالگی چندین برابر بیشتر خواهد شد. آمارهای پزشکی نشان داده اند که خانم هایی که در دوران یائسگی به سر می برند بیشتر به این بیماری دچار می شوند.
برای این مسئله دلیل قطعی و مشخصی وجود ندارد اما تصور پزشکان بر این است که هورمون زنانه “استروژن” به محافظت از قلب در برابر اثرات مضر آدرنالین کمک می کند، زنان با افزایش سن و کاهش سطح استروژن به ویژه در برابر اثرات استرس ناگهانی آسیب پذیر می شوند. از دیگر عوامل خطر ابتلا به این بیماری می توان به سابقه اضطراب، افسردگی یا بیماری عصبی اشاره کرد.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
هر درد مداوم قفسه سینه می تواند به دلیل حمله قلبی باشد. اگر درد قفسه سینه جدید یا غیرقابل توضیحی دارید با اورژانس تماس بگیرید. همچنین اگر ضربان قلب خیلی سریع یا نامنظم یا تنگی نفس دارید، تماس بگیرید.
عوارض سندرم قلب شکسته
اکثر افرادی که سندرم قلب شکسته دارند به سرعت بهبود می یابند و اثرات طولانی مدتی ندارند. اما گاهی اوقات این وضعیت دوباره رخ می دهد. به این کاردیومیوپاتی عودکننده تاکوتسوبو می گویند. به ندرت، سندرم قلب شکسته می تواند باعث مرگ شود.
عوارض سندرم قلب شکسته عبارتند از:
- ذخیره مایع در ریه ها که به آن ادم ریوی می گویند.
- کاهش فشار خون
- ضربان قلب نامنظم، به نام آریتمی.
- نارسایی قلبی.
- لخته شدن خون در قلب.
پیشگیری از سندرم قلب شکسته
برای جلوگیری از یک دوره دیگر از سندرم قلب شکسته، بسیاری از پزشکان درمان طولانی مدت با مسدود کننده های بتا یا داروهای مشابه را توصیه می کنند. این داروها اثرات مضر بالقوه هورمون های استرس بر قلب را مسدود می کنند.
داشتن استرس مزمن ممکن است خطر ابتلا به سندرم قلب شکسته را افزایش دهد. انجام اقداماتی برای مدیریت استرس عاطفی می تواند سلامت قلب را بهبود بخشد و ممکن است به پیشگیری از سندرم قلب شکسته کمک کند.
درمان سندرم قلب شکسته
برای درمان این بیماری نیاز است که حتما تحت درمان متخصص قلب و عروق باشید که به خوبی با این سندرم آشناییت دارد. متخصص قلب و عروق می تواند به شما بگوید چه زمانی عضله قلب شما به طور کامل بهبود خواهد یافت. برای درمان در ابتدای کار ممکن است که متخصص قلب برای شما داروهای استاندارد تجویز کند که به کمک آن ها بتواند عضلات ضعیف شده قلب را درمان کند. پرهیز از شرایط استرس زا همیشه توصیه می شود و مداخلات برای کاهش استرس مانند:
- بیوفیدبک
- مدیتیشن
- یوگا
- توان بخشی بدنی
- ورزش