تلفن : 02177913120
منوی دسته بندی

علت تپش قلب در شب چیست؟

فرد هنگام تپش قلب احساس می‌کند که قلب او در حال بال زدن، پرش کردن ضربان یا تلنگر در قفسه سینه است. عوامل زیادی از جمله الکل، کافئین، نیکوتین، استرس یا هورمون ها می توانند باعث ایجاد تپش قلب شوند. در موارد کمتر، آنها ناشی از یک وضعیت سلامتی مانند بیماری قلبی یا اختلال تیروئید هستند.

تپش قلب در شب

تپش قلب ممکن است در هر زمانی رخ دهد، از جمله در شب یا زمانی که در طول روز استراحت می کنید. تپش قلب در شب معمولاً مضر نیست. به ندرت، تپش قلب در شب می تواند نشانه یک بیماری جدی مانند آریتمی (ریتم غیر طبیعی قلب) باشد. اگر هنگام دراز کشیدن قلب شما اغلب تند می‌زند، باید برای معاینه به پزشک مراجعه کنید. اگر تپش قلب و مشکل تنفسی یا درد قفسه سینه دارید، حتما با اورژانس تماس بگیرید.

تپش قلب در شب چقدر شایع است؟

تپش قلب بسیار شایع است. در طول روز برای افراد زیادی اتفاق می افتد. ممکن است زمانی که بی حرکت نشسته اید، در حال استراحت یا دراز کشیدن هستید، تپش قلب را حس کنید.

علائم تپش قلب در شب

بال زدن: برخی از افراد تپش قلب را به عنوان احساس بال زدن در قفسه سینه توصیف می کنند.

ضربان قلب نامنظم: ممکن است احساس کنید که ضربان قلب شما بدون ریتم است، از یک ضربان پرش می کند، یا سرعت خود را کم و زیاد می کند. همچنین ممکن است به نظر برسد که قلب شما برای یک یا دو ثانیه می ایستد.

کوبیدن: ممکن است احساس کنید قلبتان به شدت می تپد. برخی از افرادی که تپش قلب دارند می گویند که می توانند ضربان قلب را در گوش خود بشنوند.

علت تپش قلب در شب

معمولاً تپش قلب بی ضرر است و ناشی از یک مشکل سلامتی اساسی نیست و زمانی اتفاق می‌افتند که قلب بدون ریتم می‌تپد یا خیلی زود منقبض می‌شود (تپش). پزشکان این امر را انقباض زودرس بطنی (PVC) یا انقباض دهلیزی زودرس (PAC) می نامند. تقریباً همه گهگاه PVC یا PAC دارند. اما همه افراد آن را احساس نمی کنند.

برخی افراد به دلیل وضعیتی که در آن می خوابند، هنگام دراز کشیدن دچار تپش قلب می شوند. خوابیدن خمیده به پهلو می تواند فشار داخل بدن را افزایش داده و باعث تپش قلب شود.

بسیاری از علل شایع دیگر تپش قلب عبارتند از:

  • اضطراب، استرس و افسردگی. تپش قلب در هنگام حمله پانیک شایع است.
  • کم آبی و عدم تعادل الکترولیت. الکترولیت ها مواد معدنی در بدن هستند. آنها ریتم قلب را کنترل می کنند.
  • داروها، از جمله قرص های لاغری و ضد احتقان بینی که حاوی سودوافدرین هستند. نیکوتین همچنین می تواند باعث تپش قلب شود.
  • اضافه وزن و چاقی. افرادی که وزن اضافی دارند بیشتر در معرض خطر ریتم غیر طبیعی قلب و بیماری قلبی هستند.
  • تب.
  • تغییرات هورمونی در دوران یائسگی و تغییراتی که در دوران بارداری در بدن اتفاق می افتد. تپش قلب در دوران بارداری بسیار شایع و معمولا بی ضرر است.
  • برخی از غذاها و نوشیدنی ها، از جمله الکل، کافئین و شکلات. غذاهایی که دارای کربوهیدرات، سدیم (نمک)، قند یا چربی زیاد هستند می توانند منجر به تپش قلب شوند.

به ندرت، تپش قلب ناشی از یک بیماری یا اختلال است، از جمله:

  • کم خونی (تعداد کم گلبول های قرمز).
  • بیماری قلبی، از جمله حمله قلبی، نارسایی قلبی یا کاردیومیوپاتی.
  • مشکلات ریتم قلب (آریتمی) از جمله فیبریلاسیون دهلیزی (Afib)، تاکی کاردی (ضربان قلب سریع) و برادی کاردی (ضربان قلب کند).
  • هیپوتانسیون (فشار خون پایین) یا هیپوگلیسمی (قند خون پایین).
  • سندرم متابولیک.
    میوکاردیت، التهاب ماهیچه های قلب که در نتیجه یک عفونت ویروسی ایجاد می شود.
  • مشکلات تیروئید، مانند پرکاری تیروئید.
  • مشکلات ساختاری در قلب، از جمله بیماری دریچه.

تشخیص تپش قلب در شب

پزشک دمتخصص قلب و عروق بعد از معاینه فیزیکی و پرسیدن علائم، ممکن است آزمایش خون (شمارش کامل خون یا CBC) را برای بررسی کم خونی یا عفونت توصیه کنند. آزمایش خون همچنین می تواند نشانه هایی از کمبود ویتامین یا مشکل تیروئید را نشان دهد.

برای نظارت بر ضربان قلب، ممکن است الکتروکاردیوگرام (EKG یا ECG) انجام دهند. این تست ضربان قلب را با استفاده از حسگرهایی که به پوست متصل می شوند اندازه گیری می کند. آنها ممکن است از شما بخواهند که در طول آزمایش دراز بکشید که معمولاً حدود 15 دقیقه طول می کشد.

EKG تپش قلب را تشخیص نمی دهد. ممکن است در طول آزمایش ضربان قلب نامنظم نداشته باشید. اگر این اتفاق بیفتد، پزشک ممکن است یک الکتروکاردیوگرام سرپایی مانند هولتر مانیتور را توصیه کند. در حین انجام فعالیت های روزانه خود تا یک هفته از این دستگاه استفاده می کنید. این دستگاه ضربان قلب را ثبت می کند و اطلاعات را برای بازبینی پزشک ذخیره می کند.

چگونه تپش قلب در شب را مدیریت کنم؟

اغلب اوقات، تپش قلب در شب نیازی به درمان ندارد، به خصوص اگر فقط گاهی اوقات اتفاق بیفتد. ممکن است خودتان بتوانید تپش قلب را در شب تسکین دهید. اگر قلب شما در شب می تپد، می توانید:

نفس عمیق بکشید: تکنیک‌های تنفسی با لب‌های جمع شده را امتحان کنید، که شامل نفس‌های طولانی و عمیق است. همچنین می توانید مدیتیشن کنید و سایر تکنیک های آرام سازی را برای کاهش استرس امتحان کنید.
یک لیوان آب بنوشید: اگر کم آب هستید، قلب باید برای پمپاژ خون بیشتر کار کند.
غلت بزنید یا بلند شوید و راه بروید: تغییر وضعیت ممکن است تنها چیزی باشد که برای تسکین تپش قلب به آن نیاز دارید. سعی کنید در رختخواب غلت بزنید، بنشینید یا در حالی که نفس عمیق می کشید، در اتاق قدم بزنید.

اگر وضعیت سلامتی باعث تپش قلب شود، پزشک این عارضه را درمان خواهد کرد. درمان ها بسته به علت آن متفاوت است. گاهی اوقات، پزشکان نوعی دارو به نام مسدودکننده های بتا را برای درمان تپش قلب تجویز می کنند. این داروها تپش قلب را کاهش می دهند.

پیشگیری  از تپش قلب در شب

ممکن است نتوانید از تپش قلب در شب جلوگیری کنید، اما می توانید خطر ابتلا به آن را کاهش دهید:

  • از مصرف زیاد الکل یا کافئین بخصوص قبل از خواب خودداری کنید. اگر سیگار می کشید، با ارائه دهنده خود در مورد طرحی برای ترک سیگار صحبت کنید.
  • قبل از رفتن به رختخواب یک وعده غذایی بزرگ (مخصوصاً غذاهایی که دارای چربی، کربوهیدرات، نمک یا قند بالایی هستند) نخورید.
  • اضطراب یا افسردگی را درمان کنید. در مورد داروهای ضد افسردگی و درمان با پزشک خود صحبت کنید.
  • اقداماتی را برای کاهش استرس به صورت روزانه انجام دهید. مدیتیشن، یوگا، تنفس دیافراگمی و سایر تکنیک های آرامش را امتحان کنید.
  • وزن سالم را حفظ کنید. اگر وزن اضافی دارید یا چاقی دارید، از پزشک خود در مورد برنامه کاهش وزن سوال کنید.

درمان تپش قلب در شب

اکثر افراد مبتلا به تپش قلب در شب نیازی به درمان ندارند. اگر تپش قلب گاهی اتفاق بیفتد، معمولاً خطرناک نیستند. بسیاری از افراد پس از ایجاد تغییراتی در رژیم غذایی یا سبک زندگی خود، از تپش قلب در شب تسکین می یابند. این تغییرات ممکن است شامل اجتناب از الکل و مدیریت استرس باشد. اگر تپش قلب دارید که ناشی از مشکل قلبی، بیماری تیروئید یا سایر شرایط سلامتی است، در مورد آن با پزشک خود صحبت کنید.

چه زمانی باید در مورد تپش قلب در شب به پزشک مراجعه کنم؟

اگر در هنگام استراحت یا دراز کشیدن تپش قلب مکرر دارید، باید با پزشک خود ملاقات کنید. اغلب اوقات، تپش قلب در شب مضر نیست. ولی برای اطمینان خاطر به  پزشک متخصص قلب و عروق مراجعه کنید تا مطمئن شوید که نشانه‌ای از یک مشکل جدی سلامتی نیست.

در چه مواردی تپش قلب نیاز فوری پزشکی دارد؟

  • درد یا ناراحتی قفسه سینه.
  • دشواری در تنفس، تنگی نفس یا سایر مشکلات تنفسی.
  • سرگیجه یا گیجی.
  • از دست دادن هوشیاری یا غش (سنکوپ).
  • تورم شدید (ادم) در اندام‌ها، به‌ویژه پاها، مچ پا و پاها.
  • خستگی غیرمعمول یا ناگهانی.

نکته پایانی

اگر بیشتر اوقات در شب تپش قلب دارید، با پزشک خود صحبت کنید. اگرچه بیشتر تپش قلب خطرناک نیست، ولی باید توسط متخصص قلب بررسی شود. شما می توانید با خوردن درست، پرهیز از الکل و نیکوتین و دوری از کافئین قبل از خواب، خطر تپش قلب خود را در شب کاهش دهید. یوگا و مدیتیشن را برای کاهش استرس و کمک به آرامش خود امتحان کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button