آیا قلب هم پیر می شود؟

داشتن اطلاعات درباره ریسک فاکتورهای بیماری قلبی می‌تواند به کاهش یا پیشگیری از ابتلا به این بیماری مرگبار کمک ‌کند. شما می‌توانید با دانستن سن قلبتان درباره ریسک فاکتور این بیماری در خود اطلاعات کسب کنید.

سن قلب

منظور از سن قلب همان سن قلب و عروق خونی شما در اثر ریسک فاکتورهایتان است. طبق اعلام مرکز پیشگیری و کنترل از بیماری‌های ایالات متحده، قلب نیمی از مردان و ۲۰ درصد از زنان بزرگسال در این کشور پنج سال از سن خودشان پیرتر است و اگر احتمالا شما هم مانند اکثریت آمریکایی‌ها باشید این احتمال وجود دارد که قلبتان از خودتان زودتر پیر شود.

قلب چندین رگ اصلی دارد و هر کدام از این رگ‌ها که از کار بیفتند بر اساس اینکه کدام قسمت قلب باشد آن قسمت قلب کار خود را ازدست می دهد؛ پس سکته بسته شدن رگ‌های قلب بصورت ناگهانی است. قلب و عروق از زمانی که به وجود می‌آیند مانند هر ماشین صفر کیلومتر تمام اجزایش در شرایط ایده‌آل است و در طول زمان استهلاک و مشکل پیدا می‌کند که یکی از استهلاک‌های بدن تشکیل رسوبات در رگ‌های بدن است که بیشترشان کلسترول هستند.

رسوب در رگ‌های بدن

در تمام رگ‌های بدن رسوب ایجاد می‌شود که به آن آترواسکلروز گفته می‌شود که چیز‌ی مانند پنیر سفت و خشک از دهه ۳ و ۴ عمر شروع می‌شود با لایه فوق العاده نازک در چند صدم میلیمتر شروع به رسوب می‌کند تا اینکه فرد در ۱۰۰ سالگی رگ‌هایش بسته می‌‌شود و اعضای بدن از کار می‌افتد ولی چون در قلب نمودش بیشتر است بیشتر تظاهر می‌کند.

هر چه زندگی طبیعی تر باشد و فاکتورهای تسریع‌کننده انسداد رگ در بدن وجود نداشته باشد این پروسه دیرتر حاصل می‌شود. به همین دلیل یک نفر در ۴۰ سالگی رگ‌هایش بسته می‌شود و فرد دیگر در سن ۹۰ سالگی و فرد دیگر تا ۱۰۰ سالگی عمر می‌کند و رگ‌های قلب از کار نمی‌افتد.

عوامل رسوب رگ های قلب و عروق

فاکتورهای تسریع کننده رسوب در رگ‌های قلب عامل سن و دیگری کلسترول بالا، چربی خون بالا است و یکی از علل بسیار مهم در کشور ما استرس و نحوه زندگی کردن است؛ اینکه یک فرد در طول ۲۴ ساعت چه مقدار زندگی بدون استرس داشته باشد، چقدر آرامش داشته باشد و افکارش مغشوش نباشد و با مردم دچار چالش نشود؛ هر چه در زندگی اجتماعی آرامش باشد فرد طول عمر بیشتری خواهد داشت و رسوب در رگ‌ها دیرتر انجام می‌شود.

یکی دیگر از موارد که باعث گرفتگی عروق می‌شود دیابت است و برخی ژن دیابتیک دارند، عامل دیگر استعمال دخانیات است چرا که سیگار و آلودگی هوا و کمبود اکسیژن باعث می‌شود پروسه آتراسکلروز در رگ‌های بدن مانند رگ‌های قلب زودتر بوجود بیاید.

عواملی مانند سن، جنسیت و سابقه خانوادگی هستند که شما را در معرض ابتلا به این بیماری قرار می‌دهند. شما برای تغییر و کنترل عوامل هیچ کاری نمی‌توانید انجام دهید. کاین موارد به جوان و سالم نگه داشتن قلبتان کمک می‌کند:

  • سیگار
  • فشار خون بالا
  • کلسترول بالا
  • چاقی
  • رژیم نامناسب
  • بی تحرکی اجتماعی

انسداد رگ

برخی پس از سکته به سرعت جان خود را از دست می‌دهند و برخی خیر چرا که رگ‌های قلب اهمیت‌ و خطرات متفاوتی دارند؛ اگر انسداد رگ تا ۸۰ درصد باشد مریض متوجه نیست ولی درحادثه‌ و عصبانیت این رگ مقداری منقبض می‌شود. بنابراین بستگی به این دارد که کدام رگ درگیر شود. اگر رگی اصلی باشد و به کل قلب خون رسانی کند کافیست ۱‌دقیقه به قلب خون‌رسانی نکند تا قلب از کار بیفتد و بیمار جان خود را از دست بدهد.

اما اگر رسوب شاخه‌هایی کوچک را بگیرد، فرد فقط درد شدید قلبی پیدا می‌کند و تنها نیاز به بستری دارد و اقدامات درمانی انجام می‌شود. پس این ماجرا به اصلی و فرعی بودن رگ‌ها مرتبط است.

تشخیص گرفتگی عروق

رگ اصلی سمت چپ یکی از مهمترین عروق است و اگر این رگ گرفتگی پیدا کند برای فرد بسیار خطرناک است. اگر کسی زمینه بیماری های قلبی داشته باشد حتی بدون علائم باید برای معاینه به پزشک مراجعه کند تا اگر مشکلی دارد مشخص شود که در این زمینه تست ورزش انجام می‌شود و اگر علائم غیر اختصاصی داشته باشد آنژیوگرافی صورت می گیرد یا سیتی اسکن یا اسکن ایزوتوپ صورت می‌گیرد و به همین نحو با روش‌های مختلف می‌توان به گرفتگی عروق پی برد.

پیشگیری از رسوب رگ‌های بدن

چیزی که برای ما بسیار مهم است نحوه زندگی، تغذیه، فعالیت بدنی و ورزش است چرا که ورزش باعث می‌شود خون در رگ‌ها به سرعت گردش کند و رگ‌ها باز شود که این پروسه رسوب در رگ‌ها را به تاخیر می‌اندازد پس مصرف دخانیات، داشتن استرس، کاهش فعالیت بدنی و ورزش و تغذیه نامناسب باعث ایجاد رسوب در رگ می شود.

این موارد قانون صددرصد نیست چرا که برخی افراد بسیار خوب زندگی می‌کنند ولی به علت زمینه‌های ژنتیک و فامیلی رسوب در رگ‌ها دارند اما برخی بسیار بد زندگی می‌کنند و ۵۰ تا ۶۰ سال سیگار می‌کشند و در نهایت جان خود را از دست می‌دهند.

اگر می‌خواهید سن قلبتان را کاهش دهید، باید سبک زندگی متفاوت و سالم‌تری را آغاز کنید. سبک زندگی سالم بدین شرح است:
داشتن رژیم غذایی سالم، شامل سبزیجات، میوه‌جات، دانه‌های مختلف و محدود کردن نمک و چربی‌های ناسالم
– داشتن فعالیت بدنی
– حفظ وزن ایده‌آل
– ترک سیگار
– عدم مصرف نوشیدنی‌های الکلی
– کاهش فشار خون
– ارتقای کلسترول خون
– کنترل اختلالاتی از قبیل دیابت یا مشکلات تیروئیدی
– چکاپ‌های منظم
– جدی گرفتن علائم غیرمعمول از قبیل درد قفسه سینه، تنگی نفس، تپش قلب و خستگی بی دلیل
– حفظ سلامت روحی- استرس و نگرانی خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را افزایش می‌دهد
– مدیریت استرس

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button