اسپاسم قلب چیست؟
اسپاسم عروق کرونر، سفت شدن (انقباض) موقت ماهیچه های دیواره شریان است که خون را به قلب می فرستد. اسپاسم قلبی می تواند جریان خون را به بخشی از قلب کاهش یا مسدود کند. اگر اسپاسم زیاد طول بکشد، ممکن است فرد دچار درد قفسه سینه (آنژین صدری) و یا حتی حمله قلبی شود. برخلاف آنژین معمولی که معمولاً با فعالیت بدنی اتفاق میافتد، اسپاسم عروق کرونر اغلب در حالت استراحت، معمولاً بین نیمهشب و صبح زود رخ میدهد.
نامهای دیگر اسپاسم عروق کرونر عبارتند از:
- آنژین پرینزمتال
- آنژین وازواسپاستیک یا آنژین متفاوت.
بسیاری از افرادی که اسپاسم عروق کرونر دارند، عوامل خطر مشترک بیماری قلبی مانند کلسترول بالا و فشار خون بالا را ندارند. اما آنها اغلب سیگاری هستند. با ترک سیگار می توانید خطر اسپاسم عروق کرونر را کاهش دهید.
اسپاسم عروق کرونر ممکن است توسط:
- مصرف تنباکو
- قرار گرفتن در معرض سرما
- استرس عاطفی شدید
- استفاده از داروهای محرک غیرقانونی مانند آمفتامین و کوکائین
اسپاسم قلب چقدر شایع است؟
خب متاسفانه باید بگوییم که از هر ۵۰ فرد مبتلا به آنژین، تقریباً ۱ نفر دچار Heart spasm می شود. اسپاسم قلب بیشتر در افراد بین ۴۰ تا ۷۰ سال دیده می شود. این بیماری قلبی در افرادی که سیگار می کشند یا فشار خون بالا دارند و سطح کلسترول خون بالا دارند بسیار بیشتر مشاهده می شود. با این حال، اسپاسم قلب ممکن است بدون هیچ گونه فاکتور خطر بیماری قلبی رخ دهد.
عوامل خطر در بیماری های قلبی
- سیگار کشیدن
- دیابت
- فشار خون بالا
- کلسترول بالا
اسپاسم قلبی اغلب در عروق کرونر رخ می دهد که قبلاً با لکه های چربی یا پلاک مسدود نشده اند همچنین می تواند در عروق کرونر که از قبل تا حدی با آتروما مسدود شده اند نیز رخ دهد.
عواملی که باعث تحریک اسپاسم قلبی می شود؟
- استرس عاطفی
- مصرف الکل
- قرار گرفتن در معرض سرما
- داروهای محرک (آمفتامین و کوکائین)
- گرایشی که در خانواده ها جریان دارد (ژنتیکی)
علائم اسپاسم قلب
اسپاسم قلب ممکن است بدون هیچ علامتی بروز کند. شایعترین علامت درد قفسه سینه قلب است. اگر spasm شدید باشد و به اندازه کافی طولانی شود ممکن است باعث حمله قلبی (انفارکتوس میوکارد) نیز شود. با آنژین، درد معمولاً شدید است و در زیر استخوان جناغ یا در سمت چپ سینه احساس می شود. هر چه میزان درد شدت پیدا کند ممکن است به گردن، فک، شانه یا بازو نیز گسترش یابد.
به خاطر داشته باشید که درد قفسه سینه ناشی از Heart spasm اغلب در حالت استراحت رخ می دهد و معمولاً در هنگام ورزش اتفاق نمی افتد. این مسئله با آنژین ناشی از لکه های چربی یا پلاک (آتروما) بسیار متفاوت است.
درد قفسه سینه ممکن است هر روز در یک زمان مشخص اتفاق بیفتد و بیشتر اوقات در طول شب و صبح زود اتفاق می افتد. درد می تواند بسیار متغیر باشد اما معمولاً بین ۵ تا ۳۰ دقیقه طول می کشد. با تغییر موقعیت، درد بهبود نمی یابد برخلاف پریکاردیت، که گاهی اوقات با خم شدن به جلو بهتر می شود. spasm نیز ممکن است باعث تنگی نفس شود. یک دوره شدید اسپاسم باعث از بین رفتن هوشیاری می شود.
دلایل دیگری که باعث اسپاسم قلب می شوند
spasm گاهی اوقات با سایر دلایل مربوط به قلب مانند: پریکاردیت، حمله قلبی و کاردیومیوپاتی اشتباه گرفته می شود. دلایل غیر قلبی درد قفسه سینه یا شکم فوقانی ممکن است لازم باشد مانند بیماری کیسه صفرا و زخم معده.
آزمایش های لازم برای تشخیص Heart spasm
زمانیکه با درد قفسه سینه مواجه می شوید نیاز است که به متخصص قلب تهران یا شهرستان محل سکونت خود مراجعه کنید. متخصص قلب برای بررسی و تشخیص دقیق تر آزمایش های زیر را برای شما تجویز خواهد کرد.
- آزمایش خون
- ردیابی قلب (الکتروکاردیوگرام یا نوار قلب)
- اسکن قلب با سونوگرافی (اکوکاردیوگرام یا ‘اکو’)
- آنژیوگرافی کرونر
راه های درمان اسپاسم قلب
هدف از درمان کنترل درد قفسه سینه و جلوگیری از حمله قلبی (سکته قلبی) است. مهمترین جنبه های درمانی جلوگیری از هرگونه عامل شناخته شده برای spasm و کاهش خطر بیماری های قلبی است. کاهش خطر بیماری های قلبی شامل موارد زیر است:
- توصیه های مربوط به سبک زندگی برای ترک سیگار
- داشتن رژیم غذایی سالم
- ورزش منظم
- کاهش وزن بدن در صورت اضافه وزن
برای تسکین یک قسمت از درد قفسه سینه می توان از گلیسیرین تری نیترات (GTN) استفاده کرد. ارائه دهنده خدمات بهداشتی درمانی شما ممکن است داروهای دیگری را برای جلوگیری از درد قفسه سینه تجویز کند. همچنین ممکن است به نوعی دارو به نام مسدود کننده کانال کلسیم یا نیترات طولانی مدت نیاز داشته باشید. باید از مسدود کننده های بتا خودداری کرد زیرا ممکن است این وضعیت را بدتر کند. برای بررسی و درمان بیشتر باید به یک متخصص قلب ارجاع شوید. در صورت انسداد شریان کرونر ناشی از لکه های چربی یا پلاک (آتروما) ، درمان های بعدی ممکن است شامل آنژیوپلاستی کرونر باشد.
اگر در معرض خطر ریتم غیرطبیعی قلب ناشی از اسپاسم قرار دارید، ممکن است یک دفیبریلاتور قلب و عروق قابل کاشت مورد نیاز باشد.
عوارض احتمالی اسپاسم قلب
Heart spasm ممکن است باعث ریتم غیرطبیعی قلب (آریتمی) شود ، که ممکن است تهدید کننده باشد. spasm شدید و طولانی مدت شریان کرونر ممکن است باعث حمله قلبی (سکته قلبی) شود.
درمان اسپاسم عروق کرونر ممکن است شامل داروهای زیر باشد:
- نیترات ها که برای جلوگیری از اسپاسم و تسکین سریع درد قفسه سینه در صورت بروز استفاده می شوند
- مسدود کننده های کانال کلسیم، که شریان ها را شل می کند و اسپاسم را کاهش می دهد
- استاتین ها که کلسترول را کاهش می دهند و ممکن است از اسپاسم جلوگیری کنند