استرس و بیماری قلبی چگونه مرتبط هستند؟
رویدادهای استرس زا یک اتفاق عادی در زندگی روزمره هستند. اما وقتی استرس به یک همراه دائمی تبدیل شود، می تواند عواقب منفی جدی بر سلامتی ما داشته باشد. استرس میزان پلاک را افزایش می دهد و می تواند در شریان ها تجمع پیدا کند. پلاکت ها را چسبناک و مستعد تشکیل لخته هایی می کند که می توانند این شریان ها را مسدود کنند. استرس همچنین می تواند باعث موارد زیر شود:
- انقباض شریان ها،
- گرسنگی دادن به قلب از خون مغذی
- ایجاد درد قفسه سینه
- حمله قلبی
زنان به ویژه در برابر تأثیر استرس بر قلب آسیب پذیر هستند. به همین دلیل است که زنان مبتلا به بیماری قلبی (یا عوامل خطر آن) باید استرس را بشناسند و یاد بگیرند که چگونه با آن به شیوه ای سالم کنار بیایند.
یک روانشناس آمریکایی می گوید: همه ما می توانیم با فرسودگی و استرس ارتباط برقرار کنیم. اما این بدان معنا نیست که ما نمی توانیم کاری در مورد آن انجام دهیم.
استرس چیست؟
استرس را می توان به طور کلی به عنوان تهدید یا تقاضایی که بر بدن اعمال می شود و بر توانایی برای مقابله با آن سنگینی می کند، تعریف کرد. زنان تمایل دارند به خاطر مسائل مربوط به خانه، زندگی خانوادگی و رویدادهای مرتبط با سلامت دچار استرس شوند، در حالی که مردان احتمالاً از مسائل مالی، مسائل مربوط به کار و مشکلات روابط آزاردهنده هستند.
صرف نظر از علت، استرس واکنش مبارزه یا فرار ما را جرقه میزند که بدن را با آدرنالین پر میکند. وقتی استرس ثابت می شود، بدن در حالت هوشیاری باقی می ماند. و سطوح بالای دائمی هورمون های استرس می تواند باعث تغییرات فیزیولوژیکی شود.
متاسفانه، زنان سطوح بالاتری از استرس را گزارش می کنند و تأثیر استرس را بیشتر از مردان احساس می کنند. زنان تمایل دارند با درگیر شدن در فعالیتهای اجتماعی، مانند فراخواندن دوستان، یا فعالیتهای بیتحرک، مانند مطالعه، تماشای تلویزیون یا غذا خوردن، کنار بیایند. ولی مردان به فعالیت های بدنی مانند ورزش روی می آورند. ایفای نقش فعال در رویارویی با عامل استرس زا سالم تر و مؤثرتر از اجتناب از آن با خوابیدن، نوشیدن یا گوشه گیری است.
مدیریت استرس
تکنیک های زیادی برای به حداقل رساندن پاسخ به استرس وجود دارد:
- بیوفیدبک (این تکنیک به شما می آموزد که با تغییر افکار و احساسات خود واکنش بدن را کنترل کنید.)
- مدیتیشن، مراقبه یا درونپوی
- تمرینات تنفسی
- آموزش اتوژنیک. (این تمرین شامل صحبت کردن یا فکر کردن به نشانه های کلامی به قسمت های مختلف بدن است.)
- آرامش پیشرونده عضلانی.
- کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی.
- به چالش کشیدن الگوهای فکری غیر مفید
برای حداکثر اثربخشی، این تکنیک ها باید توسط سایر رفتارهای بهداشتی خوب پشتیبانی شوند. همچنین خواب کافی، درست غذا خوردن و ورزش کردن باعث میشود که احساس کنیم مسلحتر و آمادهتر در مقابل استرس باشیم.
هر روشی که برای مدیریت استرس انتخاب می کنید، باید به طور منظم آنها را تمرین کنید تا از ایجاد استرس جلوگیری کنید. این باید به بخشی از برنامه روزانه شما تبدیل شود، مانند حمام کردن یا مسواک زدن. اما به فواید آن فکر کنید. وقتی استرس از بین رفت، چه کسی میتواند بگوید یک عامل استرسزای بزرگ دیگر هرگز تکرار نخواهد شد؟ حداقل شما ابزاری برای جلوگیری از آسیب رساندن به سلامتی خود خواهید داشت.”
برخی از علائم رایج استرس
یاد بگیرید که این علائم را قبل از بروز حمله قلبی یا سایر مشکلات جدی پزشکی تشخیص دهید:
علائم فیزیکی استرس عبارتند از:
- بیخوابی.
- مشکلات گوارشی.
- تنش عضلانی.
- میگرن.
- ضربان قلب.
- تعریق.
- درد.
- خستگی مداوم.
علائم عاطفی استرس:
- نا امیدی.
- اضطراب
- افسردگی.
- خشم و ترس.
علائم رفتاری استرس:
- انزوا.
- عدم ورزش.
- رفتارهای فرار، مانند نوشیدن یا خوابیدن.
- خوردن بیشتر یا حذف وعده های غذایی.
- اجتناب از چیزها
- دعوا و رفتار پرخاشگرانه – کلامی یا غیرکلامی.
علائم شناختی استرس:
- فکر نکردن به چیزها
- قضاوت ضعیف
- اختلال حافظه.
- افکار منفی