کبد چرب چه ارتباطی با بیماری قلبی دارد؟

یافته ها نشان می دهد که بیماری کبد چرب غیر الکلی با افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی در آینده، از جمله بیماری عروق کرونر قلب، نارسایی قلبی، سکته مغزی و آریتمی مرتبط است.

بیماری قلبی یکی از شایع ترین علل مرگ و میر در بیماران است.  بنابراین، ضروری است که افرادی که کبد چرب دارند از عوامل خطر بیماری قلبی اطلاعات کافی داشته باشند.

کبد چرب و بیماری قلبی

قلب مهم‌ترین عضو در بدن است که کمترین اختلالی در آن باعث به‌خطر افتادن زندگی هر انسانی می‌شود، قلب با نظمی باورنکردنی همیشه درحال خدمت‌رسانی به دیگر اعضای بدن است.

کمترین علت پیدایش بیماری‌های قلبی و عروقی، تصلب شرایین است. تصلب شرایین سبب می‌شود که سرخرگ‌های گوناگونی که به قسمت‌های مختلف بدن خون می‏رسانند، به تدریج سخت و تنگ شوند و توانایی آن‌ها برای انتقال اکسیژن و مواد غذایی به سلول‌های بدن کاهش یابد.

بعضی از عوامل موجب سریعتر شدن تصلب شرایین می‌شوند و درصورت وجود آن‌ها احتمال پیدایش بیماری قلبی و عروقی افزایش می‌یابد. برای پیشگیری از پیدایش بیماری‏های قلبی و عروقی و مرگ‌ومیر و ناتوانی ناشی از آن‌ها، باید این عوامل خطر را بشناسید. عوامل خطر برای بیماری‌های قلبی و عروقی عبارتنداز:

  • سن بالا
  • جنس مذکر
  • سابقه خانوادگی بیماری قلبی زودرس
  • فشارخون بالا
  • افزایش چربی خون به ویژه کلسترول
  • دیابت قندی
  • سیگار کشیدن
  • چاقی
  • کم‌تحرکی (انجام ندادن فعالیت‌های بدنی)
  • اختلال در انعقاد خون.

و همین طور کبد نقش مهمی در ذخیره‌سازی و سوخت‌وساز چربی برعهده دارد و آسیب آن باعث مشکلات عمده‌ای خواهد شد. یکی از نارسایی‌ها و آسیب‌هایی که باعث درگیری کبد فرد می‌شود، کبد چرب است.

کبد چرب یکی از بیماری‌های شایعی است که تا حدود زیادی به سبک زندگی و عادات غذایی افراد وابسته است. تجمع اسیدهای چرب بیشتر از پنج درصد از وزن کبد را،کبد چرب می‌گویند.

عوامل مختلفی مانند تجمع لیپید و التهاب که ممکن است ناشی از التهاب مزمن باشد، می‌تواند سبب فیبروزه شدن (زخم) بافت و سیروز (از بین رفتن) کبد شوند. چاقی و دیابت مهم‌ترین عوامل پیشرفت کبد چرب شناخته می‌شوند.

ارتباط کبد چرب و بیماری های قلبی

کبد چرب یک نشانگر پاتوژنیک است که سبب ایجاد پلاک‌های آترومی (علت اصلی تصلب شرایین) شده و یک وضعیت التهابی را در بدن ایجاد می‌کند. تعداد زیادی از بیماران مبتلا به کبد چرب، دچار سندروم متابولیک هستند که خود عامل خطر عمده‌ای برای ایجاد آترواسککلروزیس است.

همچنین در تحقیقی که در زمینه ارتباط میان شدت کبد چرب و بیماری‌های قلبی و عروقی انجام شده است ، بیماران با کبد چرب درجه یک ۸۸/ ۱ برابر، بیماران با کبد چرب درجه دو ۳۷/ ۲ برابر و بیمارانی با کبد چرب شدید یا درجه سه ۷۶/ ۲ برابر افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی را داشته‌اند.

درمان بیماران کبدی و قلبی

بیماران مبتلا به بیماری عروق کرونر باید از نظر بیماری های کبدی مورد بررسی قرار گیرند و به همین ترتیب بیماران مبتلا به کبد چرب باید از نظر بیماری عروق کرونر مورد بررسی قرار گیرند.

چرا که اثر بیماری کبد چرب غیر الکلی بر بیماری های قلبی بیشتر از عوامل دیگر نظیر سیگار کشیدن ، فشار خون بالا ، دیابت ، کلسترول بالا و سندروم متابولیک می باشد. از جمله درمان هایی که در حال حاضر برای بیماری کبد چرب مورد استفاده قرار  می گیرد می توان به  تغییر رژیم غذایی و  ورزش اشاره کرد.

شباهت بیماری کبد چرب و تنگی عروق 

شباهت بین دو بیماری نه تنها به این معنی است که درمان آنها شبیه به هم است بلکه نشان می‌دهد به دلایل یکسانی پدید می‌آیند. همچنین به این معنی است که شخصی با بیماری تنگی عروق قلب باید مراقب سلامتی کبد خود باشد و برعکس. لازم به ذکر است که حدود ۲۵ درصد آمریکایی‌ها به بیماری کبد چرب مبتلا هستند.

ارتباط دو بیماری کبد چرب و بیماری قلبی عروقی سبب می‌شود که فردی که در خطر ابتلا به یکی ازاین بیماری هاست به همان اندازه در خطر ابتلا به بیماری دیگر نیز باشد.

عوامل خطر ابتلا کبد چرب غیرالکلی و بیماری قلبی عروقی:

چاقی :

با هر کیلو اضافه وزن خطر ابتلا به این بیماری‌ها نیز افزایش می‌یابد. بیش از ۷۰ درصد مبتلایان به کبد چرب غیرالکلی، چاق هستند.

دیابت :

۷۵ درصد افراد مبتلا به کبدچرب به دیابت مبتلا هستند. هنگامی که مقاومت به انسولین ایجاد می‌شود، لوزالمعده نمی‌تواند برای حفظ سطح  طبیعی قند خون،  به اندازه‌ی کافی انسولین تولید کند، و این به اعضای داخلی بدن از جمله کبد آسیب می‌رساند.

چربی خون بالا :

۸۰ درصد کسانی که به کبد چرب غیرالکلی مبتلا هستند دارای سطح کلسترول و تری‌گلسیرید بالاتر از حد طبیعی هستند.

پیشگیری از کبد چرب

  • کاهش وزن،
  • ورزش،
  • کنترل دیابت،
  • پرهیز از مواد سمی و داروهای مکمل برای حفظ سطح طبیعی کلسترول

در عین حال بهترین راه برای مقابله با این بیماری‌های حفظ وزن طبیعی، حفظ و کنترل سطح قند خون و کلسترول، و استفاده از مکمل‌های گیاهی است.

نکته پایانی

عواملی که باعث ایجاد کبد چرب می‌شوند با عوامل ایجادکننده بیماری‌های قلبی مشترک هستند. از جمله این عوامل سبک زندگی و عادات غذایی نادرست است که باعث مصرف چربی‌ها و کلسترول زیاد می‌شود.

می‌توان گفت کبد چرب غیرالکلی در افراد، ریسک ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی را افزایش می‌دهد. بنابراین وجود کبد چرب و شدت آن می‌تواند به‌عنوان یک ریسک‌فاکتور مهم و مستقل برای بیماری‌های قلبی و عروقی درنظرگرفته شود.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button