نارسایی احتقانی قلب چیست؟
نارسایی احتقانی قلب به معنای توقف کار قلب نیست. اما، یک بیماری جدی است که در آن قلب به طور موثر خون را در اطراف بدن پمپ نمی کند. همه ما این موضوع را بخوبی می دانیم که بدن به عملکرد پمپاژ قلب برای رساندن خون غنی از مواد مغذی و اکسیژن به هر یک از سلول های خود متکی است.
بنابراین هنگامی که سلول ها از تغذیه کافی برخوردار نباشند بدون شک بدن نمی تواند به درستی کار کند. هنگامی که قلب ضعیف شود و نتواند خون کافی به سلول ها برساند باعث خواهد شد تا شما خسته شوید. تا جایی که حتی انجام کارهای روزمره برایتان دشوار خواهد شد.
مشکلات شایع قلب
- حمله قلبی
- نارسایی سیستولیک قلب
- ایست قلبی
حمله قلبی
آسیب عضله قلب به دلیل انسداد شریان کرونر است که خون را به قلب می رساند. عضله قلب آسیب می بیند و علت آن هم نرسیدن خون به قلب می باشد.
نارسایی سیستولیک قلب
زمانیکه عضله قلب نمی تواند به درستی خون را در اطراف بدن پمپاژ کند در اصطلاح پزشکی به آن نارسایی سیستولیک گفته می شود. اغلب افراد در این مواقع فکر می کنند که دچار حمله قلبی شده اند در صورتی که اصلا اینگونه نیست و این نارسایی قلبی، حمله قلبی به حساب نمی آید.
ایست قلبی
زمانی که قلب و گردش خون هر دو متوقف می شوند و فرد نبض ندارد.
هر شرایطی که به عضله قلب آسیب برساند می تواند باعث نارسایی نارسایی احتقانی قلب شود. این شرایط عبارتند از:
- بیماری عروق کرونر
- حمله قلبی
- کاردیومیوپاتی غیر ایسکمیک
- شرایطی که قلب بیش از حد کار می کند
بیماری عروق کرونر
عروق کرونر عضله قلب را با خون تأمین می کنند. اگر اینها مسدود یا باریک شوند جریان خون کاهش پیدا خواهد کرد و قلب خون رسانی مورد نیاز خود را از دست می دهد
حمله قلبی
انسداد ناگهانی عروق کرونر باعث ایجاد زخم در بافتهای قلب می شود و میزان پمپاژ موثر آن را کاهش می دهد که نتیجه آن حملات قلبی می باشند.
کاردیومیوپاتی غیر ایسکمیک
ضعف عضله قلب به دلایلی غیر از انسداد عروق کرونر را کاردیومیوپاتی فیر ایسکمیک می گویند.
شرایطی که قلب بیش از حد کار می کند
بیماری دریچه، فشار خون بالا، دیابت، بیماری کلیوی و ناهنجاری های قلبی موجود در بدو تولد از مواردی هستند که باعث می شوند قلب بیش از اندازه طبیعی خود کار کند.
عوامل خطر Congestive heart failure
- دیابت( به ویژه دیابت نوع ۲)
- چاقی
- سیگار کشیدن
- کم خونی
- مشکلات تیروئید(پرکاری تیروئید و کم کاری تیروئید)
- لوپوسمیوکاردیت
- آریتمی قلب
- فیبریلاسیون دهلیزی( یک ضربان قلب نامنظم و اغلب سریع)
- هموکروماتوز( وضعیتی که در آن آهن در بافت ها تجمع می یابد)
- آمیلوئیدوز(جایی که یک یا چند سیستم اندام رسوب پروتئین های غیر طبیعی را تجمع می دهد)
علائم احتمالی نارسایی قلبی
- ریه های متراکم: مایعات در ریه ها جمع شده و باعث تنگی نفس می شود همچنین می تواند باعث سرفه خشک و هک کننده شود.
- احتباس مایعات: خون کمتری به کلیه ها می رسد که می تواند منجر به احتباس آب شود. احتباس آب می تواند باعث تورم مچ پاها و شکم شودو باعث افزایش وزن شود.
- خستگی و سرگیجه: کاهش میزان خون رسیدن به اندام های بدن می تواند احساس ضعف ایجاد کند. افت جریان خون به مغز نیز می تواند باعث سرگیجه و گیجی شود.
- ضربان های قلب نامنظم و سریع: قلب ممکن است با سرعت بیشتری پمپ کند تا بتواند حجم کمتری از خون را که با هر انقباض خارج می کند خنثی کند.
انواع نارسایی احتقانی قلب
- نارسایی قلب چپ
- نارسایی قلب سمت راست
- نارسایی دو طرفه قلب
- نارسایی قلب دیاستولیک
- نارسایی سیستولیک قلب
نارسایی قلب چپ
این نوع از نارسایی احتقانی قلب از رایج ترین و شایع ترین نوع نارسایی قلبی است که در بیشتر مواقع در نتیجه بیماری عروق کرونر به وجود می آید. حتما این موضوع را می دانید که سمت چپ قلب وظیفه پمپاژ کردن خون را برای سایر بخش های بدن بر عهده دارد.
افرادی که دچار این نوع نارسایی قلبی می شوند افرادی هستند که خون به داخل ریه های آن ها برگشت داده شده است زیرا قلب به طور موثر نتوانسته آن را بیرون بکشد.
نارسایی قلب سمت راست
وظیفه سمت راست قلب این است که خون را به ریه ها پمپ کند، جایی که اکسیژن را جمع می کند. این نوع نارسایی به دنبال نارسایی سمت چپ قلب به وجود می آید اما گاهی اوقات می تواند به دلیل شرایط دیگر مانند: بیماری ریه یا فشار خون ریوی رخ دهد.
نارسایی دو طرفه قلب
در مطالب بالا عنوان کردیم که، اگر نارسایی قلبی فقط قسمت اکسیژنه قلب را تحت تأثیر قرار دهد به آن نارسایی قلب چپ گفته می شود و اگر فقط شامل طرف دی اکسید شده باشد، نارسایی قلب راست نامیده می شود. اما درباره نارسایی دو طرفه قلب باید بگوییم که مشکلاتی را در هر دو طرف قلب در بر دارد. این نوع نارسایی می تواند با کاردیومیوپاتی رخ دهد.
نارسایی قلب دیاستولیک
این نارسایی زمانی اتفاق می افتد که عضله قلب سفت تر از حد معمول باشد اما به طور طبیعی پمپ کند. از آنجا که قلب سفت است ، به درستی پر از خون نمی شود زیرا به طور طبیعی شل نمی شود. بنابراین زمانیکه قلب از خون پُر نشود ایجاد فشار زیاد در داخل قلب خواهد کرد و این موضوع باعث ایجاد پشتوانه مایعات به داخل ریه ها می شود.
نارسایی سیستولیک
قلب اختلال عملکرد سیستولیک عدم توانایی قلب در پمپاژ موثر پس از پر شدن از خون را توصیف می کند. که به خاطر ضعیف شدن و بزرگ شدن قلب می باشد. این نارسایی در هر دو طرف قلب می تواند رخ دهد.