تشخیص نارسایی قلب
نارسایی قلبی که گاهی اوقات به عنوان نارسایی احتقانی قلب شناخته می شود، زمانی رخ می دهد که عضله قلب آن طور که باید خون را پمپاژ نمی کند. وقتی این اتفاق میافتد، اغلب خون برگشت میکند و مایع میتواند در ریهها جمع شود و باعث تنگی نفس شود. برخی از بیماریهای قلبی، مانند تنگی شریانهای قلب (بیماری عروق کرونر) یا فشار خون بالا، به تدریج قلب را خیلی ضعیف یا سفت میکنند.
درمان مناسب می تواند علائم و نشانه های نارسایی قلبی را بهبود بخشد و ممکن است به برخی از افراد کمک کند عمر طولانی تری داشته باشند. تغییرات سبک زندگی مانند:
- کاهش وزن
- ورزش
- کاهش نمک (سدیم) در رژیم غذایی
- مدیریت استرس
می تواند کیفیت زندگی فرد را بهبود بخشد. با این حال، نارسایی قلبی می تواند تهدید کننده زندگی باشد. افراد مبتلا به نارسایی قلبی ممکن است علائم شدید داشته باشند و برخی ممکن است به پیوند قلب یا دستگاه کمک بطنی (VAD) نیاز داشته باشند. یکی از راه های پیشگیری از نارسایی قلبی، پیشگیری و کنترل شرایطی است که می تواند باعث آن شود، مانند:
- بیماری عروق کرونر
- فشار خون بالا
- دیابت
- چاقی
علائم نارسایی قلبی
نارسایی قلبی می تواند ادامه داشته باشد (مزمن)، یا ممکن است به طور ناگهانی (حاد) شروع شود. علائم و نشانه های نارسایی قلبی می تواند شامل موارد زیر باشد:
- تنگی نفس با فعالیت یا در حالت دراز کشیدن
- خستگی و ضعف
- تورم در پاها، مچ پا و پاها
- ضربان قلب سریع یا نامنظم
- کاهش توانایی ورزش کردن
- سرفه یا خس خس مداوم همراه با مخاط خونی سفید یا صورتی
- تورم ناحیه شکم (شکم)
- افزایش وزن بسیار سریع از تجمع مایعات
- حالت تهوع و بی اشتهایی
- مشکل در تمرکز یا کاهش هوشیاری
- درد قفسه سینه اگر نارسایی قلبی ناشی از حمله قلبی باشد
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد
اگر فکر می کنید ممکن است علائم نارسایی قلبی را تجربه کرده اید، به پزشک خود مراجعه کنید و اگر یکی از موارد زیر را دارید با اورژانس تماس بگیرید:
- درد قفسه سینه
- غش یا ضعف شدید
- ضربان قلب سریع یا نامنظم همراه با تنگی نفس، درد قفسه سینه یا غش
- تنگی نفس ناگهانی و شدید و سرفه های مخاطی سفید یا صورتی و کف آلود
اگر تشخیص نارسایی قلبی دارید و اگر هر یک از علائم به طور ناگهانی بدتر شد یا نشانه یا علامت جدیدی در شما ایجاد شد، ممکن است به این معنی باشد که نارسایی قلبی موجود بدتر شده یا به درمان پاسخ نمیدهد.
علل نارسایی قلبی
نارسایی قلبی اغلب پس از آسیب یا ضعیف شدن قلب ایجاد می شود. با این حال، در صورت سفت شدن بیش از حد قلب، نارسایی قلبی نیز ممکن است رخ دهد. در نارسایی قلبی، اتاقهای پمپاژ اصلی قلب (بطنها) ممکن است سفت شوند و بین ضربانها به درستی پر نشوند. در برخی افراد، عضله قلب ممکن است آسیب دیده و ضعیف شود. بطن ها ممکن است به حدی کشیده شوند که قلب نتواند خون کافی را در بدن پمپاژ کند. با گذشت زمان، قلب دیگر نمی تواند با نیازهای معمولی که برای پمپاژ خون به بقیه بدن از آن وارد می شود، عمل کند.
پزشک می تواند با اندازه گیری میزان خون پمپاژ شده در هر ضربان (کسری جهشی) تعیین کند که قلب شما چقدر خوب پمپاژ می کند. کسر جهشی برای کمک به طبقه بندی نارسایی قلبی و راهنمایی درمان استفاده می شود. در یک قلب سالم، کسر جهشی ۵۰٪ یا بیشتر است – به این معنی که بیش از نیمی از خونی که بطن را پر می کند با هر ضربان به بیرون پمپ می شود. اما نارسایی قلبی حتی با کسر جهشی طبیعی نیز ممکن است رخ دهد. اگر عضله قلب در اثر شرایطی مانند فشار خون بالا سفت شود این اتفاق می افتد.
نارسایی قلبی می تواند سمت چپ (بطن چپ)، سمت راست (بطن راست) یا هر دو طرف قلب شما را درگیر کند. به طور کلی، نارسایی قلبی با سمت چپ، به ویژه بطن چپ – اتاق پمپاژ اصلی قلب شما شروع می شود.
شرح نوع نارسایی قلبی
- نارسایی قلبی سمت چپ مایع ممکن است در ریه ها جمع شود و باعث تنگی نفس شود.
- نارسایی قلبی سمت راست مایع ممکن است به داخل شکم، پاها و پاها برگشته و باعث تورم شود.
- نارسایی قلبی با کسر جهشی حفظ شده بطن چپ نمی تواند شل شود یا به طور کامل پر شود، که نشان دهنده مشکل پر شدن است.
هر یک از شرایط زیر می تواند به قلب شما آسیب برساند:
بیماری عروق کرونر و حمله قلبی
بیماری عروق کرونر شایع ترین شکل بیماری قلبی و شایع ترین علت نارسایی قلبی است. این بیماری ناشی از تجمع رسوبات چربی در شریان ها است که جریان خون را کاهش می دهد و می تواند منجر به حمله قلبی شود.
حمله قلبی
به طور ناگهانی زمانی رخ می دهد که یک شریان کرونر کاملاً مسدود شود. آسیب به ماهیچه قلب در اثر حمله قلبی ممکن است به این معنی باشد که قلب شما دیگر نمی تواند آنطور که باید پمپاژ کند.
فشار خون بالا
اگر فشار خون بالا باشد، قلب شما باید بیشتر از آنچه باید کار کند تا خون در سراسر بدن شما گردش کند. با گذشت زمان، این فعالیت اضافی می تواند ماهیچه قلب شما را خیلی سفت یا ضعیف کند تا به درستی خون را پمپاژ نکند.
دریچه های قلب معیوب
دریچه های قلب جریان خون را در جهت مناسب نگه می دارند. دریچه آسیب دیده – به دلیل نقص قلبی، بیماری عروق کرونر یا عفونت قلبی – قلب را مجبور می کند تا سخت تر کار کند، که می تواند به مرور زمان آن را ضعیف کند.
آسیب به عضله قلب
آسیب عضله قلب می تواند دلایل زیادی داشته باشد، از جمله بیماری های خاص، عفونت، مصرف زیاد الکل و اثر سمی داروها مانند کوکائین یا برخی از داروهای مورد استفاده برای شیمی درمانی. عوامل ژنتیکی نیز می توانند در این امر نقش داشته باشند.
التهاب عضله قلب (میوکاردیت)
میوکاردیت بیشتر توسط یک ویروس از جمله ویروس COVID-19 ایجاد می شود و می تواند منجر به نارسایی قلبی سمت چپ شود.
نقص مادرزادی قلب
اگر قلب و حفرهها یا دریچههای آن به درستی شکل نگرفتهاند، قسمتهای سالم قلب شما باید برای پمپاژ خون سختتر کار کنند، که ممکن است منجر به نارسایی قلبی شود.
ریتم غیر طبیعی قلب (آریتمی)
ریتم غیرطبیعی قلب ممکن است باعث شود که قلب شما خیلی سریع بزند و کار اضافی برای قلب شما ایجاد کند. ضربان قلب آهسته نیز ممکن است منجر به نارسایی قلبی شود.
بیماری های دیگر
بیماریهای طولانیمدت – مانند دیابت، HIV، تیروئید پرکار یا کمکار، یا تجمع آهن یا پروتئین – نیز ممکن است به نارسایی مزمن قلبی کمک کنند.
علل نارسایی قلبی ناگهانی (حاد) نیز عبارتند از:
- واکنش های آلرژیک
- هر بیماری که کل بدن را درگیر کند
- لخته شدن خون در ریه ها
- عفونت های شدید
- استفاده از داروهای خاص
- ویروس هایی که به عضله قلب حمله می کنند
ممکن است تنها یک عامل خطر برای ایجاد نارسایی قلبی کافی باشد، اما ترکیبی از عوامل خطر شما را نیز افزایش می دهد.
عوامل خطر نارسایی قلبی عبارتند از:
بیماری عروق کرونر
شریان های باریک ممکن است عرضه قلب غنی از اکسیژن را محدود کند و در نتیجه عضله قلب ضعیف شود.
حمله قلبی
حمله قلبی نوعی بیماری عروق کرونر است که به طور ناگهانی رخ می دهد. آسیب به عضله قلب در اثر حمله قلبی ممکن است به این معنی باشد که قلب شما دیگر نمی تواند آنطور که باید پمپاژ کند.
بیماری دریچه قلب
داشتن دریچه قلب که به درستی کار نمی کند، خطر نارسایی قلبی را افزایش می دهد.
فشار خون بالا
اگر فشار خون بالا باشد، قلب سخت تر از آنچه که باید کار کند.
ضربان قلب نامنظم
ریتم های غیر طبیعی، به خصوص اگر بسیار مکرر و سریع باشند، می توانند عضله قلب را ضعیف کرده و باعث نارسایی قلبی شوند.
بیماری قلبی مادرزادی
برخی از افرادی که به نارسایی قلبی مبتلا می شوند با مشکلاتی متولد شده اند که بر ساختار یا عملکرد قلب آنها تأثیر می گذارد.
دیابت
ابتلا به دیابت خطر ابتلا به فشار خون بالا و بیماری عروق کرونر را افزایش می دهد. مصرف هیچ دارویی را به تنهایی قطع نکنید. برخی از داروهای دیابت روزیگلیتازون (آواندیا) و پیوگلیتازون (Actos) خطر نارسایی قلبی را در برخی افراد افزایش میدهند. برخی از داروها ممکن است منجر به نارسایی قلبی یا مشکلات قلبی شوند. آنها شامل داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) هستند. با این حال از پزشک خود بپرسید که آیا باید تغییراتی در مصرف دارو ایجاد کنید یا نه.
داروهای بیهوشی خاص
داروهای خاصی که برای درمان فشار خون بالا، سرطان، بیماریهای خونی، ضربان قلب نامنظم یا غیرطبیعی، بیماریهای سیستم عصبی، شرایط سلامت روان، مشکلات ریوی و ادراری، بیماریهای التهابی و عفونتها استفاده میشوند.
مصرف الکل
نوشیدن بیش از حد الکل می تواند عضله قلب را ضعیف کرده و منجر به نارسایی قلبی شود.
آپنه خواب
ناتوانی در تنفس صحیح هنگام خواب منجر به کاهش سطح اکسیژن خون و افزایش خطر ضربان قلب نامنظم می شود. هر دوی این مشکلات می توانند قلب را ضعیف کنند.
سیگار کشیدن یا استفاده از تنباکو
اگر سیگار می کشید، آن را ترک کنید. استفاده از تنباکو خطر بیماری قلبی و نارسایی قلبی را افزایش می دهد.
چاقی
افرادی که چاقی دارند بیشتر در معرض خطر ابتلا به نارسایی قلبی هستند.
ویروس ها
برخی از عفونت های ویروسی می توانند باعث آسیب به عضله قلب شوند.
عوارض نارسایی قلبی
آسیب یا نارسایی کلیه
نارسایی قلبی میتواند جریان خون به کلیهها را کاهش دهد، که در صورت عدم درمان در نهایت میتواند باعث نارسایی کلیه شود. آسیب کلیه ناشی از نارسایی قلبی می تواند برای درمان نیاز به دیالیز داشته باشد.
مشکلات دریچه قلب
دریچه های قلب که جریان خون را در جهت درست نگه می دارند، اگر قلب بزرگ شده باشد یا فشار قلب به دلیل نارسایی قلبی بسیار بالا باشد، ممکن است به درستی کار نکنند.
مشکلات ریتم قلب
مشکلات ریتم قلب ممکن است منجر به یا افزایش خطر نارسایی قلبی شود.
آسیب کبدی
نارسایی قلبی می تواند باعث تجمع مایعات شود که فشار زیادی به کبد وارد می کند. این مایع پشتیبان می تواند منجر به زخم شود، که کارکرد صحیح کبد را دشوارتر می کند.
پیشگیری از نارسایی قلبی
کلید پیشگیری از نارسایی قلبی کاهش عوامل خطر است. شما می توانید با ایجاد تغییراتی در شیوه زندگی سالم و با مصرف داروهای تجویز شده توسط پزشک، بسیاری از عوامل خطر بیماری قلبی را کنترل یا از بین ببرید. تغییرات سبک زندگی که می توانید برای کمک به جلوگیری از نارسایی قلبی انجام دهید عبارتند از:
- سیگار نکشیدن
- کنترل برخی شرایط مانند فشار خون بالا و دیابت
- فعال ماندن از نظر بدنی
- خوردن غذاهای سالم
- حفظ وزن سالم
- کاهش و مدیریت استرس
اختلال در عملکرد قلب
نارسایی قلبی به معنی اختلال در عملکرد قلب و خونرسانی به بافتها و بخشهای مختلف بدن است که شایع ترین علامت آن تنگی نفس، خستگی، ناتوانی است، نارسایی قلبی یکی از مهم ترین دلایل بستری شدن افراد به خصوص در سنین بالا در مراکز درمانی است. مطالعات نشان میدهد در ۵۰ درصد موارد، افرادی که به دلیل نارسایی قلبی در بیمارستانها بستری میشوند در عرض ٣-۶ ماه یا دوباره بستری میشوند یا فوت میکنند.
کنترل قند و فشار خون موثرترین راه پیشگیری از ابتلا به نارسایی قلب است. دارو درمانی منجر به کاهش علائم این بیماری، افزایش طول عمر و کیفیت زندگی بیماران نارسایی قلبی میشود.