تاثیر مواد غذایی بر کاهش فشارخون
فشارخون علل ارثی و محیطی دارد و باید از دوران کودکی با اصلاح شیوه زندگی و پیروی از رژیم غذایی سالم و فعالیت جسمی مداوم در جهت پیشگیری از آن اقدام کرد. فشارخون همه افراد باید از سه سالگی به بعد به طور دورهای اندازه گیری شود چون حتی فشار خون بالا در حد خفیف نیز پرعارضه بوده و پیشگیری و کنترل آن باعث سلامتی و زندگی طولانیتر با کیفیت بهتر میشود.
مصرف غذاهای شور (گوشت نمک سود شده، کنسروی، همبرگری، سوسیس و کالباس، سبزی کنسرو شده، کراکرها، چیپس، پفک، خیار شور، ماهی شور و دودی، سوپ آماده، ترشی، آجیل شور و نظایر آن) را باید کمتر مصرف شود.
نقش پتاسیم در پیشگیری و درمان فشارخون بالا
با توجه به نقش پتاسیم در پیشگیری و درمان فشارخون بالا، در برنامه غذایی روزانه باید از میوهها، سبزی ها، حبوبات و غلات استفاده شود؛ زردآلو، گوجه فرنگی، هندوانه، موز، سیب زمینی، آب پرتقال و گریپ فروت منبع خوبی از پتاسیم هستند.
دریافت مقدار مناسبی منیزیم
منیزیم به عنوان بازکننده عروق از طریق منابع غذایی مانند انواع سبزی با برگ سبز تیره ( اسفناج ، برگ چغندر ، کاهو ، جعفری و..) ، مغزها ( بادام ، پسته ، فندق ، گردو از نوع بونداده و کم نمک) ، حبوبات، نان و غلات سبوس دار توصیه میشود.
مصرف شیر و فرآوردههای لبنی کم چرب
به دلیل نقش ویتامین سی در کاهش فشار خون، مصرف سبزی ها ( سبزی خوردن ) و سالاد ( شامل کاهو ، گوجه فرنگی ، کلم ،و فلفل دلمهای) همراه با غذا و مصرف میوهها در میان وعدهها توصیه میشود.
نقش میوه ها در کاهش فشارخون
میتوان از میوهها به عنوان میان وعده در محل کار یا دانشگاه استفاده کرد. انواع میوهها دارای مقادیری ویتامین C هستند، برخی از میوهها مانند مرکبات، توت فرنگی،کیوی، طالبی وخربزه از منابع غذایی غنی این ویتامین به شمار میروند.
کاهش مصرف چربی
با توجه به نقش کاهش مصرف چربی در کاهش وزن بدن یک رژیم غذایی با چربی محدود برای پیشگیری و کنترل فشار خون مناسب است. بنابراین روغنهایی با منبع حیوانی مانند پیه، دنبه و کره باید کمتر مصرف و روغن گیاهی مایع مانند روغن ذرت ، کلزا و آفتابگردان جایگزین شود.
مصرف مواد غذایی حاوی اسید چرب اشباع و کلسترول (گوشت قرمز، لبنیات پر چرب، زرده تخم مرغ، چربی حیوانی، مارگارین، روغن جامد و کره) در برنامه غذایی روزانه کاهش یابد، و پوست مرغ نیز به دلیل مقدار زیاد چربی باید پیش از پخت مرغ جدا شود.
پرهیز از نمک و کاهش فشارخون
محدود کردن سدیم همراه با کاهش وزن در کنترل فشار خون بسیار موثر است. استفاده از نمک برای پخت غذا و همچنین برای سفره غذا باید محدود شود و از نمکدان هنگام صرف غذا و سر سفره استفاده نشود.
در هنگام خرید مواد غذایی آماده مانند انواع کنسروها، بسیاری از سسها، انواع شورها، ترشی ها و تنقلات بسته بندی یا بوداده به میزان سدیم آن توجه شود و تا حد امکان مصرف غذا در رستورانها محدود شود زیرا در این قبیل اماکن برای بهبود طعم غذا از نمک و روغن فراوان استفاده میشود
میان وعده غذایی سالم
به جای مصرف چیپس و پفک، چوب شور و سایر تنقلات پرنمک، از مغزها مانند: بادام ، پسته ، فندق، گردو ازنوع بونداده وکم نمک، ماست کم چرب، ذرت بدون نمک، میوهها و سبزیها استفاده شود. غلات، نان و ماکارونی تهیه شده از گندم کامل ( سبوس دار) به دلیل داشتن فیبر، ویتامین و املاح از جمله پتاسیم مورد استفاده قرار گیرد.
امگا سه، کلسیم و منیزیم
ماهیهایی مانند قزل آلا، ساردین، خال مخالی، شاه ماهی منبع غنی امگا سه، کلسیم و منیزیم هستند که باید در برنامه غذایی منظور شوند. به جای نمک از چاشنیهایی مانند سبزیهای معطر تازه یا خشک مانند (نعناع، مرزه، ترخون، ریحان و…) یا سیر، لیموترش تازه و آب نارنج برای بهبود طعم غذا و کاهش مصرف نمک استفاده شود.
نکته پایانی
مصرف مواد غذایی حاوی پتاسیم، منیزیم و کلسیم در بهبود فشار خون بسیار موثر است و مصرف کم مواد غذایی حاوی سدیم و چربی های اشباع موجب کاهش فشار خون خواهد شد.