چه زمانی باید نگران آریتمی باشیم؟

اکثر افراد آریتمی یا ضربان قلب نامنظم را تجربه کرده اند. اگرچه معمولاً بی ضرر است، اما گاهی اوقات آریتمی خطر ابتلا به یک بیماری قلبی جدی تر را افزایش می دهد. برخی از انواع آریتمی های قلبی بی ضرر هستند. ولی برخی دیگر در صورت درمان نشدن می توانند خطرناک باشند،

آریتمی قلبی چیست؟

آریتمی قلبی زمانی رخ می دهد که ضربان قلب خیلی سریع، خیلی آهسته یا با ریتم نامنظم باشد. تکانه الکتریکی که هر ضربان قلب را شروع می کند از گره سینوسی دهلیزی (SA) می آید. گاهی اوقات این گره ضربان ساز طبیعی قلب نامیده می شود. هنگامی که این تکانه بد رفتار می کند یا مختل می شود، می تواند باعث آریتمی شود که بر میزان خوب پمپاژ خون قلب به بدن تأثیر می گذارد.

انواع آریتمی عبارتند از:

فیبریلاسیون دهلیزی (AFib) – ضربان قلب بیش از حد سریع و نامنظم در حفره های فوقانی خود است که خطر سکته را افزایش می دهد.
برادی کاردی – قلب خیلی آهسته می تپد. این می تواند ناشی از یک مشکل سلامتی، مانند کم کاری تیروئید، یا مصرف برخی داروها، مانند مسدود کننده های بتا باشد. اگر ضربان قلب آهسته شما با خستگی همراه باشد، ممکن است به ضربان ساز نیاز داشته باشید.
تاکی کاردی – ضربان قلب خیلی سریع است.
فیبریلاسیون بطنی – قلب به جای پمپاژ می لرزد و منجر به از دست دادن هوشیاری یا مرگ بدون شوک فوری به قلب می شود.
ضربان نابجا – قلب حداقل یک ضربان اضافی دارد.

بسیاری از افراد برخی از علائم زیر را تجربه می کنند:

  • احساس تپش یا بال زدن در قفسه سینه (معروف به تپش قلب)
  • سبکی سر یا احساس ضعف
  • تنگی نفس

چه چیزی باعث آریتمی می شود؟

در برخی موارد، افراد با نقایص قلبی متولد می شوند که ممکن است به صورت آریتمی ظاهر شوند. اما ممکن است عوامل زیر باعث ایجاد آریتمی شود:

  • افزایش سن
  • فشار خون بالا
  • اضافه وزن
  • سیگار کشیدن
  • نوشیدن بیش از حد الکل
  • ابتلا به سایر بیماری ها یا شرایطی که قلب را ضعیف می کند
  • سابقه خانوادگی،
مطالب مفید:  آشنایی با کم خونی در سالمندان

کدام آریتمی نیاز به مراقبت پزشکی دارد؟

همانطور که قبلاً اشاره کردم، انواع مختلفی از آریتمی وجود دارد و همه آنها نیاز به مراقبت پزشک ندارند. من به طور کلی آنها را به سه دسته تقسیم می کنم:

1. آریتمی هایی که معمولا جدی نیستند

همه ما تجربه کرده ایم که قلب‌مان به تپش افتاده است. بیشتر این تپش های جای نگرانی ندارند و معمولاً حداکثر چند ثانیه طول می‌کشند. که می تواند نتیجه علل زیر باشد:

  • نوشیدن بیش از حد قهوه
  • استرس یا اضطراب

اما علائمی که ممکن است نیاز به ارزیابی و نظارت توسط پزشک داشته باشند عبارتند از:

  • تپش قلب یا سایر علائم آریتمی که اغلب رخ می دهد یا بیشتر از چند ثانیه طول می کشد
  • هر گونه علامت آریتمی در فردی که مشکل قلبی شناخته شده دارد

2. آریتمی هایی که نیاز به نظارت دارند؟

انقباضات زودرس بطنی (PVCs)

انقباض زودرس بطنی یکی از رخدادهای نسبتاً رایج و از یافته‌های شایع در غالب نوارهای قلبی است. به‌طور کلی، انقباض زودهنگام قلب که خارج از آهنگ طبیعی آن و بر اثر تحریک خارج از گـره سینـوسی ‌ـ دهلیزی رخ می‌دهد را انقباض زودرس (extrasystole) می‌گویند. در انقباض زودرس بطنی، تپش قلب به جای این‌که طبق معمول از گره سینوسی- دهلیزی نشأت بگیرد از فیبرهای پورکینیه بطن قلب منشأ می‌گیرد.

تاکی کاردی

این زمانی است که قلب شما خیلی سریع می زند. ضربان قلب بسته به سن و سلامت کلی شما می تواند متفاوت باشد. ضربان قلب بیش از 100 ضربه در دقیقه از نظر فنی به عنوان “تاکی کاردی” نامیده می شود، اما در واقع، افزایش ضربان قلب طبیعی، به ویژه با علائم همراه است، ممکن است نشان دهنده آریتمی باشد. برخی از انواع رایج تاکی کاردی عبارتند از:

مطالب مفید:  تشخیص و درمان «دایسکشن آئورت»

تاکی کاردی سینوسی. این به طور کلی ناشی از مواردی مانند استرس، اضطراب، تب یا ورزش شدید است. این زمانی اتفاق می افتد که گره SA سیگنال های الکتریکی را خیلی سریع ارسال می کند. این یک رفتار کاملا طبیعی است و یک آریتمی نیست.
تاکی کاردی فوق بطنی. این زمانی اتفاق می‌افتد که الکتریسیته بالای قلب بد رفتار می‌کند. این ممکن است برای هر کسی اتفاق بیفتد، اما عوامل خطر به نوع خاص تاکی کاردی بستگی دارد.

برادی کاردی

برادی کاردی به وضعیتی گفته می شود که قلب فرد کمتر از ۶۰ بار در دقیقه بتپد. این عارضه زمانی خطرناک محسوب می شود که از رسیدن خون کافی به بدن جلوگیری شود. ضربان قلب می تواند در حالت خواب کمتر از حالت طبیعی باشد و گاهی ضربان قلب کند نشانه قلب سالم می باشد.

3. آریتمی هایی که باید در اسرع وقت درمان شوند؟

فیبریلاسیون دهلیزی یا AFib

افراد مبتلا به AFib ضربان قلب نامنظم را تجربه می کنند که بر میزان خوب پمپاژ خون توسط قلب تأثیر می گذارد. در  مردان، افراد مسن و افراد مبتلا به سایر بیماری های قلبی شایع تر است. در صورت عدم درمان، خطر سکته مغزی را افزایش می دهد.

نحوه مدیریت AFib برای بیمار خاص است. بهترین درمان به عوامل متعددی بستگی دارد. برخی از بیماران فقط نیاز به بتا بلوکرها و داروهای ضد آریتمی داشته باشند. بسیاری از افراد مبتلا به AFib همچنین به رقیق‌کننده‌های خون یا دستگاه کاشته‌شده برای کاهش خطر سکته مغزی نیاز دارند.

تاکی کاردی بطنی یا VT

این آریتمی یک آریتمی سریع از حفره های تحتانی قلب است. ممکن است بسیار کوتاه باشد و به خودی خود برطرف شود، اما اگر ادامه یابد، جدی است و می تواند باعث ایست قلبی شود. بیماری های قلبی مانند نارسایی قلبی، حمله قلبی، و کاردیومیوپاتی های خاص – که منعکس کننده عملکرد و عضله قلب غیر طبیعی هستند – از جمله عوامل خطر هستند.

مطالب مفید:  علت درد در بازوی چپ چیست؟

فیبریلاسیون بطنی یا VFib

فیبریلاسیون بطنی یا تارلرزه بطنی نوعی از آریتمی قلبی است که تحریک الکتریکی مسیر مشخصی را در سیستم هدایت الکتریکی قلب طی نمی‌کند. آریتمی قلبی به معنی غیرطبیعی بودن ریتم قلب است. در حالت طبیعی ریتم قلب از گره سینوسی آغاز شده و پس از انتقال به گره دهلیزی-بطنی در بطنها منتشر می‌شود.

این یکی دیگر از انواع جدی آریتمی است و می تواند منجر به ایست قلبی و مرگ ناگهانی شود. و نیاز به فوریت های پزشکی دارد.

آریتمی چگونه درمان می شود؟

آریتمی ممکن است نیازی به درمان نداشته باشد، اما افرادی که علائم قابل توجهی دارند ممکن است در معرض خطر ابتلا به بیماری های جدی تر باشند. برخی از آریتمی ها نیز کارایی قلب و توانایی گردش خون را مختل می کنند. گزینه های درمانی به آریتمی و شدت آن بستگی دارد و شامل موارد زیر است:

تغییرات سبک زندگی مانند:

  • فعالیت بیشتر
  • رژیم غذایی بهبود یافته
  • مدیریت بهتر استرس
  • ترک سیگار
  • محدود کردن کافئین و الکل

داروها از جمله:

  • مسدود کننده های کانال سدیم
  • مسدود کننده های بتا
  • مسدود کننده های کانال پتاسیم
  • مسدود کننده های کانال کلسیم
  • دیژیتال، که ممکن است تاکی کاردی را کند یا کنترل کند

کاردیوورژن، که از داروها یا شوک الکتریکی برای تنظیم مجدد ریتم منظم قلب استفاده می کند. ابلیشن کاتتر، که از کاتترهای نخی از طریق رگ های خونی به قلب برای رساندن انرژی فرکانس رادیویی استفاده می کند و بخش هایی از قلب را که باعث آریتمی می شود، از بین می برد.

انسداد زائده دهلیز چپ، که زائده دهلیز چپ را مسدود می کند تا خطر سکته مغزی را برای کسانی که مبتلا به AFib هستند که نمی توانند رقیق کننده های خون مصرف کنند، کاهش می دهد.

منابع:

https://fa.wikipedia.org/wikiانقباض زودرس بطنی

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button