چه عواملی باعث بزرگ شدن قلب می شود؟

بزرگ شدن یا کاردیومگالی قلب یک نوع بیماری خاص به حساب نمی آید، بلکه این عارضه از علائم وجود مشکلات و بیماری های دیگر است که به فرد هشدار ریشه یابی و رسیدگی به آن مشکلات را خواهد داد. پزشکان با تجویز رادیوگرافی می توانند تصاویر بزرگ شدن قلب را در افرادی که دچار این عارضه شده اند، ببینند و تدابیر لازم را در جهت بهبود شرایط آن به کار گیرند.

این مشکل ممکن است بر اثر عوامل مختلفی به وجود آید که در اکثر مواقع موقتی و قابل درمان خواهد بود. در این بخش قصد داریم که علل بزرگ شدن قلب یا کاردیومگالی را مورد بررسی قرار دهیم با ما همراه شوید.

علائم بزرگ شدن قلب

اغلب افرادی که به کاردیومگالی قلب دچار شده اند، هیچ گونه علامت خاصی ندارند، اما گاهی نیز پیش می آید که فرد علائمی مانند تنگی نفس، ریتم غیر نرمال قلب ( آریتمی) و تورم را تجربه می کند. در نظر داشته باشید که اگر یکی از نشانه های مذکور را دارید، بهترین کار مراجعه به پزشک و مشورت با او است، زیرا هر قدر زودتر به وجود کاردیومگالی پی ببرید، درمان کردن آن نیز آسان تر خواهد شد.

علت بزرگ شدن قلب

اگر بخواهیم به طور کلی دلیل ایجاد کاردیومگالی قلب را بیان کنیم، می توان گفت که این مشکل معمولا زمانی رخ می دهد که عضلات قلب دچار آسیب شده باشند یا این که فرآیند پمپاژ خون در شرایط سخت انجام شود. گاهی نیز پیش می آید که دلیل ایجاد این مشکل کاملا ناشناخته است‌.

مشکلات قلبی که بزرگ شدن آن را به دنبال دارند، معمولا بیماری های قلبی مادر زادی، آسیب های حملات قلبی و یا آریتمی هستند، اما اگر بخواهیم به دنبال علت های اصلی به وجود آمدن این مشکل باشیم می توانیم به شرایطی که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم، اشاره کنیم.

فشار خون

معمولا داشتن فشار خون سبب می شود که قلب جهت خون رسانی به بدن مجبور به اعمال پمپاژهای سخت تر شود که این موضوع به مرور موجب بزرگی و ضخامت عضلات آن خواهد شد. افزایش فشار خون ممکن است باعث بزرگی بطن چپ یا دهلیز شود و به این واسطه عضله قلب را ضعیف نماید.

بیماری دریچه قلب

قلب هر انسان دارای ۴ دریچه است که وظیفه هدایت جریان خود در مسیر صحیح را به عهده دارند. گاهی پیش می آید که این دریچه ها در اثر برخی از شرایط نظیر نقص های قلبی، عفونت، پرتو درمانی برای سرطان و… دچار آسیب شده و همین موضوع باعث بزرگ شدن قلب شود.

بیماری عضله قلب

زمانی که فرد دچار کاردیومیوپاتی می شود به دلیل تلاشی که قلب او تحت شرایط ضخیم و سفت شدگی برای پمپاژ خون مورد نیاز بدن می کند، قلب او به مرور دچار بزرگ شدن خواهد شد.

فشارخون ریوی

گاهی پیش می آید که در اثر پمپاژهای سخت جهت به جریان درآمدن خون میان ریه ها و قلب، سمت راست این عضو دچار بزرگ شدگی یا کاردیومگالی شود.

مایع در اطراف قلب

کیسه ای که اطراف قلب را فرا گرفته، پریکارد نام دارد. گاهی پیش می آید که مقداری مایع در داخل این کیسه جمع شود و همین موضوع باعث بزرگتر به نظر رسیدن قلب در رادیوگرافی باشد.

کم خونی

زمانی که یک فرد دچار کم خونی می شود، تعداد گلبول های قرمز خون او که مسئولیت حمل اکسیژن و رساندن آن ها به بافت ها را به عهده دارند، دچار کاهش می شوند و همین موضوع به مرور و در اثر عدم درمان به موقع باعث ایجاد ضربان قلب نامنظم ( آریتمی) یا سریع شده و در نهایت نیاز به اکسیژن رسانی بیشتر نیز موجب افزایش پمپاژ قلب و بزرگی آن می شود.

اختلال تیروئید

وجود اختلالات در غده تیروئید هم به صورت پرکار و هم به شکل کم کار در نهایت ممکن است بر روی قلب تأثیر بگذارد و آن را دچار بزرگی کند.

سطح آهن بدن

هموکروماتوزیس زمانی رخ خواهد داد که بدن نمی تواند فرآیند متابولیزه کردن آهن را به صورت صحیح انجام دهد و همین موضوع باعث تولید آن در اندام های مختلف از جمله قلب می شود که در نهایت به عاملی برای ضعیف شدن عضله قلب و بزرگی بطن چپ تبدیل خواهد شد.

عوامل خطر کاردیومگالی

بد نیست بدانید چندین عامل وجود دارد که ممکن است شما را در معرض کاردیومگالی قرار دهد که از جمله مهم ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

– بالا بودن فشار خون (خانم های باردار حتما در نظر داشته باشند که با داشتن فشار خون ۱۴۰٫۹۰ خطر بزرگ شدن قلب آن ها را تهدید خواهد کرد.)

– داشتن سابقه خانوادگی بیماری کاردیومیوپاتی و بزرگ شدن قلب

– داشتن بیماری عروق کرونری (در چنین شرایطی عروق قلب به واسطه کروسترول دچار انسداد می شوند که همین موضوع خونرسانی را با مشکل مواجه کرده و در نهایت باعث ایجاد حمله قلبی می شود. حمله های قبلی معمولا موجب به وجود آمدن آسیب هایی در بخش قلب و درنتیجه بزرگی آن در اثر پمپاژ سخت می شوند.

  • – داشتن بیماری های مادرزادی
  • – داشتن بیماری دریچه قلب
  • – پشت سر گذاشتن حمله قلبی

عوارض کاردیومگالی

اگر به دنبال اطلاع از عوارض ناشی از کاردیومگالی هستید، باید بدانید که این مورد به بخشی از قلب که دچار بزرگی شده و علت آن بستگی خواهد داشت، اما به طور کلی این عوارض شامل مواردی که در ادامه ذکر می کنیم، می شوند.

  • ایست قلبی: در مواردی که بطن چپ دچار بزرگی می شود، بیمار در معرض خطر ابتلا به نارسایی قلبی قرار می گیرد. در چنین شرایطی با ضعیف شدن عضله قلب، کشش بطن به حدی خواهد رسید که خونرسانی را با اختلال جدی روبه کرده و در نهایت ایست قلبی صورت می گیرد.
  • لختگی خون: بزرگ شدن قلب ممکن است به مرور باعث ایجاد لخته های خونی شود. این لخته ها گاهی وارد جریان خون می شوند و روند خونرسانی به برخی اندام ها را دچار اختلال می کنند که در چنین شرایطی بیمار ممکن است حتی دچار سکته مغزی شود. گاهی نیز پیش خواهد آمد که لکه ها خونی در سمت راست قلب تجمع کرده و به سوی شش ها به حرکت درآید و فرد را دچار آمبولی ریوی کند.
  • ایجاد سوفل قلبی: در اغلب افرادی که دچار کاردیومگالی قلب هستند دریچه های میترال و سه لختی ممکن است کاملا بسته نشوند. در چنین شرایطی خون به عقب بازگشته و باعث ایجاد صدایی به نام سوفل قلبی می شود.
  • ایست قلبی و مرگ: ممکن است در اثر بزرگ شدن قلب، ریتم ضربان و خونرسانی آن با مشکل روبه رو شود. گاهی در اثر این مشکلات بیمار دچار غش، ایست قلبی یا مرگ ناگهانی خواهد شد.

تشخیص بزرگ شدن قلب

راه های متعددی برای تعیین نمودن بزرگی قلب و تشخیص علت های به وجود آمدن این مشکل وجود دارد که شامل آزمایش اکوکاردیوگرام، نوار قلب، ورزش قلب، سی تی اسکن قلبی یا (MRI) قلبی و رادیوگرافی قفسه سینه می شود.

درمان بزرگی قلب

معمولا کاردیومگالی موقتی بوده و با دارو یا انجام عمل جراحی قابل درمان خواهد بود.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button