نارسایی قلبی معکوس چیست؟
نارسایی قلبی یک بیماری مزمن است که اگر درمان نشود، معمولاً با گذشت زمان به تدریج بدتر می شود. ترکیبی از تغییرات سبک زندگی و مراقبتهای پزشکی با هدف بهینهسازی عملکرد قلبی و به حداقل رساندن علائم میتواند نارسایی قلبی را کاهش و حتی آن را معکوس کند. این مطلب به نارسایی قلبی، چگونگی پیشگیری یا معکوس شدن آن و چشم انداز افراد مبتلا به این عارضه می پردازد.
نارسایی قلبی
نارسایی قلبی زمانی رخ می دهد که قلب نتواند به اندازه کافی وظیفه پمپاژ خون در سراسر بدن را انجام دهد. در نتیجه، بافت ها و اندام های بدن ممکن است مواد مغذی و اکسیژن کافی دریافت نکنند. پاسخ معمول بدن به نارسایی قلبی، ایجاد احتباس سدیم و تجمع مایعات اضافی (انباشتگی) است. این منجر به تورم اندام تحتانی (ادم) و احتقان ریه می شود. در این موارد، نارسایی قلبی معمولاً به عنوان نارسایی احتقانی قلب (CHF) شناخته می شود.
علائم نارسایی قلبی
- احساس سیری پس از نخوردن زیاد (سیری زودرس)
- اشتهای ضعیف
- درد شکم
- حالت تهوع
- سرفه کردن خلط صورتی
- نارسایی کلیه
- مشکلات فراموشی و حافظه
علل نارسایی قلبی
نارسایی قلبی می تواند در اثر آسیب مستقیم یا غیرمستقیم به قلب ایجاد شود. به طور معمول، شرایطی که به قلب آسیب می زند باید به خوبی مدیریت شود تا قلب شما قوی بماند و خون را به طور موثر در سراسر بدن پمپاژ کند. شرایط زیر بیشتر باعث نارسایی قلبی می شود:
بیماری عروق کرونر
رسوبات چربی، کلسترول، کلسیم و بقایای سلولی (پلاکهای آترواسکلروتیک) میتواند قطر رگهای خونی شما را محدود کند و میزان خونی را که میتواند در هر زمان از قلب شما عبور کند محدود میکند. رگ های باریک می توانند منجر به نارسایی قلبی، حمله قلبی و سکته مغزی شوند اگر تکه ای از پلاک از یک رگ جدا شده و در رگ دیگری قرار گیرد.
حمله قلبی
در حمله قلبی (انفارکتوس میوکارد)، جریان خون در شریان کرونر قطع می شود. حملات قلبی به قلب آسیب می رساند، ماهیچه را ضعیف می کند و توانایی آن برای پمپاژ موثر خون در سراسر بدن را به خطر می اندازد.
فشار خون بالا
فشار خون بالا قلب را وادار می کند تا بیشتر از حد معمول کار کند. با گذشت زمان، نارسایی قلبی ممکن است ایجاد شود.
چاقی
چاقی اغلب با دیابت نوع ۲ و آپنه خواب همراه است. هر دو شرایط عوامل خطر مستقل برای بیماری قلبی هستند. چاقی می تواند قلب را وادار کند که بیشتر از حد معمول کار کند. اگر چاقی دارید، احتمال اینکه سطح کلسترول بالایی داشته باشید نیز بیشتر است، که خطر تجمع پلاک در شریان ها (آترواسکلروز) و بیماری قلبی را افزایش می دهد.
دیابت
سطح قند خون کنترل نشده قلب (گلوکز) برای قلب، اعصاب و عروق خونی سمی است. افراد مبتلا به دیابت همچنین تمایل به نرخ بالاتر چاقی و فشار خون دارند که عوامل خطر مستقل برای CHF هستند.
بیماری دریچه ای قلب
دریچه های قلب آسیب دیده توانایی قلب برای رساندن خون به بقیه بدن را به خطر می اندازد و منجر به CHF می شود.
پرکاری تیروئید (تیروئید پرکار)
هورمون تیروئید بیش از حد می تواند فشار خون و ضربان قلب را افزایش دهد. وقتی قلب خیلی سریع میزند، اجازه نمیدهد قلب پر از خون شود. فشار خون بالا یک عامل خطر مستقل برای نارسایی قلبی است و بر قلب فشار وارد می کند.
مصرف الکل
مصرف زیاد الکل می تواند به عضله قلب آسیب برساند. این وضعیت کاردیومیوپاتی الکلی نامیده می شود و نوعی کاردیومیوپاتی متسع است.
میوکاردیت ویروسی
التهاب عضله قلب می تواند پس از یک بیماری ویروسی رخ دهد و منجر به نارسایی قلبی شود.
بیماری های قلبی ارثی
برخی از بیماری های ارثی، مانند کاردیومیوپاتی اتساع خانوادگی و کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک خانوادگی، می توانند منجر به نارسایی قلبی شوند.
بیماری نفوذی
در برخی شرایط پزشکی، موادی (مانند پروتئین یا آهن غیرطبیعی) در بافت قلب رسوب میکنند و میتوانند منجر به نارسایی قلبی شوند.
سایر شرایط
کمبود گلبول های قرمز سالم برای حرکت اکسیژن در سراسر بدن (کم خونی شدید) و ریتم غیر طبیعی قلب (آریتمی) می تواند به دلایل مختلف ایجاد شود. بدون توجه به علت، این شرایط میزان خون اکسیژن دار را که به اندام های شما می رسد محدود می کند.
آیا نارسایی قلبی قابل درمان است؟
نارسایی قلبی معمولاً اگر درمان نشود با گذشت زمان بدتر می شود. با این حال، تحقیقات نشان داده است که درمان دارویی می تواند قلب را تقویت کند. بازگشت واقعی نارسایی قلبی ناشی از بهینه سازی درمان پزشکی قدرتمندی است که در ۴۰ سال گذشته توسعه یافته است. برای برخی بیمارانی که به این درمانها پاسخ نمیدهند، ممکن است روشهایی از ضربانساز ویژه تا جراحی قلب باز در نظر گرفته شود.
استراتژی های زیر را می توان برای تلاش برای معکوس کردن نارسایی قلبی استفاده کرد:
درمان دارویی
پیوند عادات سبک زندگی سالم برای قلب با دارو و کنترل دقیق فشار خون و قند خون می تواند منجر به معکوس شدن بیشتر علائم نارسایی قلبی شود. متخصص قلب و عروق بر اساس نوع نارسایی قلبی، شدت بیماری و عوارض جانبی احتمالی درمان، بهترین برنامه درمانی را برای شما تعیین می کند. آنها همچنین نحوه مصرف دارو، به ویژه تعداد دفعات و دوز را توضیح خواهند داد.
اگر نارسایی قلبی با کاهش کسر جهشی (HFREF) تشخیص داده شود، احتمالاً یکی از چهار داروی بسیار مؤثر برای شما تجویز میشود:
- مسدودکنندههای بتا
- مسدودکنندههای رنین آنژیوتانسین
- دیورتیکها (مخصوصاً اسپیرونولاکتون)
- کوترانسپورتر سدیم-گلوکز-۲٫ مهارکننده های (SGLT2)
این داروها می توانند به بهبود عملکرد قلب شما کمک کنند. تحقیقات نشان داده است که نه تنها داروهای این چهار گروه دارویی عملکرد پمپ قلب را بهبود می بخشند، بلکه بستری شدن در بیمارستان را نیز کاهش می دهند و می توانند به کاهش خطر مرگ ناشی از نارسایی قلبی کمک کنند.
مسدود کننده های بتا
ثابت شده است که سه مسدودکننده بتا – کورگ (کارودیلول)، توپرول (متوپرولول سوکسینات) و زبتا (بیسوپرولول) در کاهش علائم، بستری مجدد و مرگ و میر در افراد مبتلا به HFrEF مزمن موثر هستند. هیچ اتفاق نظری در مورد مکانیسم دقیق اثر پشت اثربخشی مسدود کننده های بتا وجود ندارد، اما یک مسیر نشان می دهد که آنها به ویژه در معکوس کردن اثرات عصبی-هومورال سیستم عصبی سمپاتیک که اغلب به آسیب و تضعیف قلب کمک می کنند، موثر هستند. عوارض جانبی مسدودکننده های بتا شامل موارد زیر است:
- خستگی
- سبکی سر
- افزایش وزن
- سردی دست ها و پاها
- مشکل در خوابیدن
مسدود کننده های سیستم رنین-آنژیوتانسین
سیستم رنین-آنژیوتانسین فشار خون را از طریق گروهی از هورمونهای مرتبط که بر یکدیگر تأثیر میگذارند و با کلیهها کار میکنند، تنظیم میکند. داروهایی که بر این سیستم تأثیر می گذارند می توانند در نارسایی قلبی استفاده شوند.
مهارکنندههای آنزیم مبدل آنژیوتانسین (مهارکنندههای ACE)
با گذشت زمان، آنژیوتانسین می تواند به قلب آسیب برساند و توانایی اندام را برای پمپاژ موثر خون در سراسر بدن بدتر کند. مهارکنندههای ACE مانع از عملکرد آنژیوتانسین میشوند، آنزیمی که عروق قلب را باریک میکند و قلب را مجبور میکند تا سختتر کار کند. آنها همچنین رگ های خونی را گشاد می کنند که اجازه می دهد خون آزادانه تر در قلب جریان یابد.
مهارکنندههای ACE همچنین تولید آنژیوتانسین II را کاهش میدهند که سیگنال ترشح هورمونهای افزایشدهنده فشار خون است. عوارض جانبی این داروها شامل خستگی، سردرد، سرفه مزمن و سرگیجه ناشی از افت فشار خون است.
مسدود کننده های آنژیوتانسین II (ARBs)
ARB ها مشابه مهارکننده های ACE عمل می کنند و از اتصال آنژیوتانسین II به گیرنده های آنژیوتانسین II جلوگیری می کنند. این به کاهش فشار خون و همچنین احتمال آسیب به قلب، عروق خونی و کلیه ها کمک می کند. عوارض جانبی این داروها شامل سرگیجه، آنژیوادم و افزایش سطح پتاسیم خون (هیپرکالمی) است.
نکته: Entresto (ساکوبیتریل/والزارتان) – ترکیبی از یک مهارکننده نپری لیزین و یک ARB – نشان داده است که عوارض و مرگ و میر را در افرادی که با نارسایی مزمن قلبی با کسر جهشی کاهش یافته زندگی میکنند، کاهش میدهد.
اسپیرونولاکتون
آلداکتون (اسپیرونولاکتون) یک دیورتیک (یا “قرص آب) است که فعالیت آلدوسترون را مسدود می کند، هورمونی که توسط غده فوق کلیوی تولید می شود و به تنظیم سطح آب و سدیم در بدن کمک می کند.
Sodium Glucose Cotransporter 2 (SGLT-2)
Jardiance (empagliflozin)، یک داروی دیابت در کلاس داروهای مهارکننده SGLT-2، که دیابت را درمان می کند و همچنین نارسایی قلبی را هم در افراد مبتلا به دیابت و هم در افرادی که دیابت ندارند معکوس می کند. همچنین ثابت شده است که Farxiga (داپاگلیفلوزین) خطر مرگ قلبی عروقی و بستری شدن در بیمارستان به دلیل نارسایی قلبی را کاهش می دهد، اما نارسایی قلبی را معکوس نمی کند.
سایر داروها
مدیریت هر گونه بیماری زمینهای که دارید یکی از پایههای درمانی است و کلیدی برای تسکین علائم نارسایی قلبی است. هیچ مطالعه ای نشان نداده است که داروهای فشار خون بالا (به عنوان مثال، مسدودکننده های بتا، ضد دیورتیک ها و آنتاگونیست های گیرنده مینرالوکورتیکوئید)، داروهای ضد آریتمی یا ضد تیروئید می توانند آسیب نارسایی قلبی را خنثی کنند.
با این حال، این داروها می توانند به طور مستقیم و غیرمستقیم با کاهش خطر حمله قلبی و سکته مغزی، تنظیم ریتم قلب، کاهش بار روی قلب، و آسان تر کردن ضربان قلب و پمپاژ خون، فواید زیادی برای شما داشته باشند.
مصرف آسپرین نوزاد (۸۱ میلی گرم) در روز به دلیل توانایی این دارو در جلوگیری از لخته شدن خون، کمک می کرد. تصور می شد که مصرف روزانه آسپرین کودک از نارسایی قلبی جلوگیری کرده و حتی آن را معکوس می کند، اما تحقیقات جدید این ادعا را زیر سوال برده است.
عمل جراحی
درمانهای جراحی مانند پیوند قلب میتواند کیفیت زندگی را تا حد زیادی بهبود بخشد و ممکن است به شما کمک کند عمر طولانیتری داشته باشید، بهویژه زمانی که با یک سبک زندگی سالم برای قلب ترکیب شود. اگر سمت چپ قلب آسیب دیده باشد یا آنطور که باید پمپاژ نمی کند، درمان همگام سازی مجدد قلبی (CRT) می تواند انجام شود.
انقباض بطن چپ خود را به طور طبیعی انجام دهید. در موارد شدیدتر، یک دستگاه کمکی بطن چپ (LVAD) – یک پمپ مکانیکی که توانایی پمپاژ قلب را حفظ می کند – می تواند به معکوس کردن علائم نارسایی قلبی کمک کند.
تغییرات سبک زندگی
تغییرات سبک زندگی زیر برای افراد مبتلا به نارسایی قلبی توصیه می شود:
- از رژیم غذایی مشابه با رژیم غذایی «رویکردهای غذایی برای توقف فشار خون بالا» (DASH) یا رژیم مدیترانه ای پیروی کنید. این رژیمها حاوی مقدار زیادی میوهها و سبزیجات تازه، سدیم کم و پتاسیم بالایی هستند. به طور کلی باید از مصرف زیاد سدیم خودداری کرد.
- اضافه وزن قلب را تحت فشار قرار می دهد و عامل اصلی فشار خون بالا است. کاهش وزن کافی از طریق ترکیب رژیم غذایی و ورزش و حفظ وزن بدن با شاخص توده بدنی (BMI) زیر ۳۰ می تواند مفید باشد.
- در مجموع ۱۵۰ دقیقه در هفته ورزش متوسط تا شدید در هفته فواید سلامتی قابل توجهی دارد و به مدیریت وزن کمک می کند.
- روزانه خود را وزن کنید و اگر با اضافه شدن وزن مواجه شدید به پزشک خود اطلاع دهید.
پیشگیری از نارسایی قلبی
بهترین راه برای جلوگیری از نارسایی قلبی پیروی از دستورالعملهای سلامت قلب است که توسط پزشک متخصص قلب و عروق تنظیم شده است، که به دنبال یک رژیم غذایی کم سدیم همراه با میوههای فراوان است. همچنین موارد زیر به پیشگیری کمک زیادی می کند:
- سبزیجات
- ورزش منظم (ترجیحاً پنج جلسه ۳۰ دقیقهای در هفته)
- عدم استعمال دخانیات
- محدود کردن مصرف الکل.
آیا نارسایی قلبی از بین می رود؟
هیچ درمانی برای نارسایی قلبی وجود ندارد، اما مصرف داروهایی مانند دیورتیکها و مسدودکنندههای بتا و همچنین ایجاد تغییرات در سبک زندگی مانند خوردن یک رژیم غذایی سالم برای قلب، ورزش روزانه، حفظ وزن سالم، مدیریت استرس، و حفظ سطح قند خون و فشار خون یک محدوده طبیعی می تواند به شما در مدیریت علائم این بیماری کمک کند.
نارسایی قلبی چقدر سریع پیشرفت می کند؟
نارسایی قلبی غیرقابل پیش بینی است. این بیماری در برخی افراد می تواند به سرعت پیشرفت کند (نارسایی حاد قلبی) یا به تدریج در برخی دیگر (نارسایی مزمن قلبی). عادات غذایی، وضعیت سیگار کشیدن و پایبندی به برنامه درمانی از جمله عواملی هستند که می توانند در سرعت پیشرفت نارسایی قلبی شما نقش داشته باشند.
آیا می توان با نارسایی قلبی ورزش کرد؟
داشتن نارسایی قلبی به این معنی نیست که هرگز نمی توانید دوباره ورزش کنید، اما ظرفیت ورزش به شدت علائم بیماری بستگی دارد.
نکته پایانی
نارسایی قلبی در گذشته با عوارض و مرگ و میر بسیار بالایی همراه بود. با درمانهای کنونی، اکثر افرادی که با نارسایی قلبی زندگی میکنند میتوانند بهبود یافته و به فعالیت های طبیعی زندگی برگردند. نارسایی قلبی معمولاً با گذشت زمان بدتر می شود. با این حال، تحقیقات نشان داده است که جراحی، داروها و تغییر شیوه زندگی تهاجمی می تواند قلب را تقویت کرده و به طور بالقوه نارسایی قلبی را معکوس کند. در نهایت، چشم انداز شما به سلامت کلی شما، پیروی از داروها و نحوه پاسخ بدن شما به درمان بستگی دارد.