علائم بیماری آنژین صدری (Angina)
آنژین صدری نوعی درد قفسه سینه است که به دلیل کاهش جریان خون به قلب ایجاد می شود. آنژین یکی از علائم بیماری عروق کرونر است. درد آنژین اغلب به صورت فشار، سنگینی، سفتی یا درد در قفسه سینه توصیف می شود. ممکن است احساس شود که وزن سنگینی روی سینه افتاده است.
گرچه آنژین نسبتاً شایع است، اما تشخیص آن از انواع دیگر درد قفسه سینه، مانند ناراحتی ناشی از سوء هاضمه، دشوار است. اگر درد قفسه سینه بدون دلیل دارید، فوراً به پزشک مراجعه کنید.
انواع آنژین صدری
انواع مختلفی از آنژین وجود دارد. نوع آن به علت و اینکه استراحت یا دارو علائم را تسکین می دهد، بستگی دارد.
آنژین پایدار
آنژین پایدار شایع ترین شکل آنژین است. معمولاً در حین فعالیت (تلاش) اتفاق می افتد و با استراحت یا داروهای آنژین از بین می رود. به عنوان مثال، دردی که هنگام راه رفتن در سربالایی یا در هوای سرد ایجاد می شود، ممکن است آنژین صدری باشد.
درد آنژین پایدار قابل پیش بینی است و معمولاً مشابه قسمت های قبلی درد قفسه سینه است. درد قفسه سینه معمولاً مدت کوتاهی، شاید پنج دقیقه یا کمتر طول می کشد.
آنژین ناپایدار
آنژین ناپایدار غیرقابل پیش بینی است و در حالت استراحت رخ می دهد. معمولا شدید است و بیشتر از آنژین پایدار طول می کشد، شاید ۲۰ دقیقه یا بیشتر. درد با استراحت یا داروهای معمول آنژین از بین نمی رود. اگر جریان خون بهبود نیابد، قلب دچار کمبود اکسیژن می شود و حمله قلبی رخ می دهد. آنژین ناپایدار خطرناک است و نیاز به درمان اورژانسی دارد.
آنژین متفاوت (آنژین پرینزمتال)
آنژین متفاوت که آنژین پرینزمتال نیز نامیده می شود، به دلیل بیماری عروق کرونر نیست. این بیماری به دلیل اسپاسم در شریان های قلب است که به طور موقت جریان خون را کاهش می دهد. درد شدید قفسه سینه علامت اصلی آنژین پرینزمتال است. اغلب در حالت استراحت و در طول شب رخ می دهد. درد ممکن است با داروی آنژین تسکین یابد.
علائم آنژین صدری
علائم آنژین شامل درد و ناراحتی قفسه سینه است. درد یا ناراحتی قفسه سینه ممکن است به شرح زیر باشد:
- سوزش
- فشار
- همچنین ممکن است درد در بازوها، گردن، فک، شانه یا پشت احساس شود.
سایر علائم آنژین عبارتند از:
- سرگیجه
- خستگی
- حالت تهوع
- تنگی نفس
- تعریق
شدت، مدت و نوع آنژین می تواند متفاوت باشد. علائم جدید یا متفاوت ممکن است نشانه یک نوع خطرناک آنژین صدری (آنژین ناپایدار) یا حمله قلبی باشد. هر گونه علائم آنژین جدید یا بدتر شده باید فوراً توسط متخصص قلب و عروق ارزیابی شود که می تواند تشخیص دهد که آیا آنژین پایدار یا ناپایدار دارید.
آنژین صدری در زنان
علائم آنژین در زنان می تواند با علائم کلاسیک آنژین متفاوت باشد. این تفاوت ها ممکن است منجر به تاخیر در جستجوی درمان شود. به عنوان مثال، درد قفسه سینه یک علامت شایع در زنان مبتلا به آنژین است، اما ممکن است تنها علامت یا شایع ترین علامت برای زنان نباشد. زنان همچنین ممکن است علائمی مانند:
- ناراحتی در گردن، فک، دندان ها یا پشت
- حالت تهوع
- تنگی نفس
- درد کوبنده به جای فشار قفسه سینه
- درد معده (شکم).
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر درد قفسه سینه بیش از چند دقیقه طول بکشد و هنگام استراحت یا مصرف داروهای آنژین از بین نرود، ممکن است نشانه ای از حمله قلبی باشد. در چنین شرایطی حتما با اورژانس تماس بگیرید.
اگر ناراحتی قفسه سینه یک علامت جدید برای شما است، مهم است که برای تعیین علت و دریافت درمان مناسب به پزشک مراجعه کنید. اگر آنژین پایدار برای شما تشخیص داده شد و بدتر شد یا تغییر کرد، فوراً به دنبال کمک پزشکی باشید.
علل آنژین صدری
آنژین به دلیل کاهش جریان خون در عضله قلب ایجاد می شود. خون حامل اکسیژن است که عضله قلب برای زنده ماندن به آن نیاز دارد. هنگامی که عضله قلب اکسیژن کافی دریافت نمی کند، باعث ایجاد وضعیتی به نام ایسکمی می شود. شایع ترین علت کاهش جریان خون به عضله قلب بیماری عروق کرونر (CAD) است. شریان های قلب (کرونری) می توانند توسط رسوبات چربی به نام پلاک باریک شوند. به این بیماری تصلب شرائین می گویند.
اگر پلاکهای موجود در رگ خونی پاره شوند یا لخته خون ایجاد شود، میتواند به سرعت جریان را از طریق شریان باریک مسدود کند یا کاهش دهد. این موضوع می تواند به طور ناگهانی و شدید جریان خون به عضله قلب را کاهش دهد.
در مواقعی که نیاز به اکسیژن کم است – برای مثال در هنگام استراحت – عضله قلب ممکن است همچنان بتواند بر روی میزان کاهش جریان خون بدون محرک کار کند. علائم آنژین اما هنگامی که تقاضا برای اکسیژن بالا می رود، مانند هنگام ورزش، آنژین می تواند ایجاد شود.
موارد زیر ممکن است خطر ابتلا به آنژین را افزایش دهد:
افزایش سن: آنژین در بزرگسالان ۶۰ سال و بالاتر شایع است.
سابقه خانوادگی بیماری قلبی: اگر مادر، پدر یا خواهر و برادر شما بیماری قلبی یا حمله قلبی داشته یا دارند، به پزشک خود اطلاع دهید.
مصرف تنباکو: سیگار کشیدن، جویدن تنباکو و قرار گرفتن طولانی مدت در معرض دود سیگار می تواند به دیواره رگ ها آسیب برساند و به رسوبات کلسترول اجازه جمع آوری و مسدود کردن جریان خون را می دهد.
دیابت: دیابت خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر را افزایش می دهد که با تسریع تصلب شرایین و افزایش سطح کلسترول منجر به آنژین و حملات قلبی می شود.
فشار خون بالا: با گذشت زمان، فشار خون بالا با تسریع سخت شدن رگ ها به شریان ها آسیب می رساند.
کلسترول یا تری گلیسیرید بالا: کلسترول بد بیش از حد – لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) – در خون می تواند باعث باریک شدن شریان ها شود. LDL بالا خطر ابتلا به آنژین صدری و حملات قلبی را افزایش می دهد. سطح بالای تری گلیسیرید در خون نیز ناسالم است.
سایر شرایط خطر ابتلا به آنژین را افزایش می دهد. مانند:
- بیماری مزمن کلیه
- بیماری شریان محیطی
- سندرم متابولیک یا سابقه سکته مغزی
ورزش کافی: سبک زندگی غیر فعال به کلسترول بالا، فشار خون بالا، دیابت نوع ۲ و چاقی کمک می کند. با پزشک خود در مورد نوع و میزان ورزشی که برای شما بهترین است صحبت کنید.
چاقی: چاقی یک عامل خطر برای بیماری قلبی است که می تواند باعث آنژین شود. اضافه وزن باعث می شود قلب برای خون رسانی به بدن سخت تر کار کند.
استرس عاطفی: استرس و عصبانیت بیش از حد می تواند فشار خون را افزایش دهد. افزایش هورمون های تولید شده در هنگام استرس می تواند شریان ها را باریک کرده و آنژین را بدتر کند.
داروها: داروهایی که رگهای خونی را سفت میکنند، مانند برخی داروهای میگرن، ممکن است آنژین پرینزمتال را تحریک کنند.
سوء مصرف مواد مخدر: کوکائین و سایر محرک ها می توانند باعث اسپاسم عروق خونی و تحریک آنژین شوند.
هوای سرد: قرار گرفتن در معرض دمای سرد می تواند آنژین پرینزمتال را تحریک کند.
عوارض آنژین صدری
درد قفسه سینه که با آنژین رخ می دهد می تواند انجام برخی از فعالیت ها مانند راه رفتن را ناراحت کند. با این حال، خطرناک ترین عارضه حمله قلبی است. علائم و نشانه های هشدار دهنده حمله قلبی عبارتند از:
- فشار و درد در مرکز قفسه سینه که بیش از چند دقیقه طول بکشد.
- دردی که فراتر از قفسه سینه تا شانه، بازو، پشت یا حتی تا دندان ها و فک گسترش می یابد
- غش کردن
- افزایش دوره های درد قفسه سینه
- تهوع و استفراغ
- ادامه درد در ناحیه بالای شکم (شکم)
- تنگی نفس
- تعریق
اگر هر یک از این علائم را دارید، فورا به دنبال مراقبت های پزشکی اورژانسی باشید.
پیشگیری از آنژین صدری
شما می توانید با پیروی از همان تغییرات سبک زندگی که برای درمان آنژین استفاده می شود، از آنژین پیشگیری کنید. این شامل:
- پرهیز از سیگارو قلیان
- خوردن یک رژیم غذایی سالم.
- پرهیز از الکل.
- ورزش منظم.
- حفظ وزن سالم.
- مدیریت سایر شرایط بهداشتی مرتبط با بیماری قلبی.
- کاهش استرس.
- دریافت واکسن های توصیه شده برای جلوگیری از عوارض قلبی.