تلفن : 02177913120

عروق کرونر قلب چیست؟

شریان های کرونری راست و چپ خون را به قلب شما می رسانند. آنها اولین شاخه های آئورت هستند که شریان اصلی بدن است. این شریان ها و شاخه های آنها خون تمام قسمت های عضله قلب را تامین می کنند.

عروق کرونر چیست؟

شریان های کرونری رگ های خونی اصلی بدن شما هستند که خون را به قلب شما می رسانند. آنها ضربان قلب و پمپاژ خون را در سراسر بدن ممکن می کنند. شما یک شریان کرونر راست (RCA) و یک شریان کرونر اصلی چپ (LMCA) دارید. هر کدام شامل شاخه های کوچک تری است که به عمق عضله قلب شما می روند.

وظیفه عروق کرونر و شاخه های آنها تامین خون قلب شماست. ماهیچه های قلب شما به اکسیژن و مواد مغذی موجود در خون نیاز دارند تا بتوانند خون را از طریق قلب و بقیه بدن پمپاژ کنند.

عروق کرونر در کجا قرار دارند؟

عروق کرونر شما در اطراف و داخل عضله قلب شما قرار دارند. آنها از آئورت شما که شریان اصلی بدن شما است منشعب می شوند. آنها از ریشه آئورت شروع می شوند، که اولین قسمت آئورت شما است که از بطن چپ قلب شما خارج می شود. بطن چپ جایی است که خون اکسیژن دار از قلب شما خارج می شود و سفر خود را در بدن شما آغاز می کند. شاخه های عروق کرونر اولین شاخه از بسیاری از شاخه های آئورت شما هستند.

ساختار عروق کرونر

دو شریان کرونری وجود دارد که هر کدام شامل چندین شاخه است:

شریان کرونر راست (RCA): RCA خون را به دهلیز راست و بطن راست شما (جایی که خون بدون اکسیژن قبل از رفتن به ریه ها می رود) تامین می کند. شاخه های آن غدد سینوسی دهلیزی (SA) و دهلیزی بطنی (AV) را تامین می کنند. این گره ها سیگنال های الکتریکی را از طریق قلب شما ارسال می کنند، بنابراین ماهیچه های قلب می دانند چه زمانی باید منقبض شوند. شاخه های RCA همچنین خون را به یک سوم سپتوم بین بطنی می رسانند که دیواره بین دو حفره پایینی قلب شما است.
شریان کرونر اصلی چپ (LMCA): LMCA خون را به دهلیز چپ و بطن چپ شما می رساند. اینجا جایی است که خون اکسیژن دار از ریه های شما می رسد قبل از اینکه قلب شما آن را به بقیه بدن شما پمپ کند. شاخه های آن خون را به دو سوم دیگر سپتوم بین بطنی شما می رساند.

آیا ساختار عروق کرونر همیشه یکسان است؟

توجه به این نکته مهم است که گاهی اوقات ساختار شاخه های عروق کرونر از فردی به فرد دیگر متفاوت است. چند نمونه عبارتند از:

عروق کرونر معمولاً توسط یک لایه چربی احاطه شده اند، اما در برخی از افراد شریان ها در داخل عضله قلب قرار دارند.
خون رسانی به گره های SA و AV از LCMA و نه RCA در حدود ۱۰ درصد افراد می آید.
گاهی اوقات یک شریان کرونری منفرد از آئورت خارج می شود، سپس به شاخه های راست و چپ تقسیم می شود.
بیشتر این تغییرات مضر نیستند و علائمی ایجاد نمی کنند. اما در موارد نادر (کمتر از ۱٪ افراد) ناهنجاری های عروق کرونر می تواند منجر به مشکلات جدی یا حتی مرگ شود.

بزرگی عروق کرونر چقدر است؟

عروق کرونر اصلی معمولاً بین ۳ تا ۴ میلی متر قطر دارند. این مقدار کمی کوچکتر از عرض یک نی نوشیدنی است. اندازه رگ ها با توجه به جنس، وزن بدن و حتی قومیت شما کمی متفاوت است.

عروق کرونر از چه چیزی ساخته شده اند؟

دیواره همه شریان ها، از جمله عروق کرونر، شامل سه لایه است:

درون‌لایه: لایه داخلی خون شما را لمس می کند و آن را به آرامی در شریان های شما جریان می دهد.
لایه میانی: لایه میانی الاستیک است، بنابراین منبسط و منقبض می شود تا فشار خون مناسب در شریان های شما حفظ شود.
لایه بیرونی: لایه بیرونی شامل عروق ریز است که اکسیژن و مواد مغذی را از خون شما به سلول های قلب می رساند.

چه شرایط و اختلالاتی بر عروق کرونر تأثیر می گذارد؟

بیماری عروق کرونر (CAD) شایع ترین بیماری است که بر عروق کرونر شما تأثیر می گذارد. CAD اغلب نتیجه آترواسکلروز است، که پلاک در داخل شریان های شما ایجاد می شود. گرفتگی عروق از رسیدن خون به قلب جلوگیری می کند که می تواند منجر به حمله قلبی شود.

سندرم حاد کرونری وضعیتی است که منجر به از دست دادن ناگهانی جریان خون به قلب شما از طریق عروق کرونر می شود. حمله قلبی نوعی سندرم حاد کرونری است. مانند CAD، این شرایط نیز در نتیجه آترواسکلروز هستند.

شرایط کمتر شایعی که بر عروق کرونر شما تأثیر می گذارد عبارتند از:

  • آنوریسم: برآمدگی در دیواره رگ خونی.
  • ناهنجاری های مادرزادی (در بدو تولد) در شریان های شما.

اسپاسم عروق کرونر: سفت شدن ناگهانی عضلات در شریان‌ها. وقتی این ماهیچه ها سفت می شوند یا دچار اسپاسم می شوند، عروق شما به طور موقت مسدود می شوند. این می تواند منجر به درد قفسه سینه به نام آنژین پرینزمتال شود.

چگونه می توانم عروق کرونر خود را سالم نگه دارم؟

  • خوردن یک رژیم غذایی سالم و متعادل کم سدیم، کلسترول و چربی های اشباع شده.
  • ورزش کردن به طور منظم
  • کنترل فشار خون
  • سیگار نکشید یا از محصولات تنباکو استفاده نکنید.
  • کاهش مصرف الکل.

چه زمانی باید با پزشکم تماس بگیرم؟

در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر که می تواند نشانه حمله قلبی باشد، فوراً با اورژانس تماس بگیرید:

  • درد قفسه سینه.
  • عرق سرد.
  • درد فک، گردن، کمر، بازو یا شانه.
  • تنگی نفس.
  • ضعف یا سبکی سر.

نکته پایانی

عروق کرونر خون را به قلب می برند. آنها اکسیژن و مواد مغذی مورد نیاز عضلات قلب را برای پمپاژ خون در بدن تامین می کنند. بیماری عروق کرونر (CAD) در صورتی رخ می دهد که این شریان ها مسدود شوند و خون کافی به قلب نرسانند. می توان خطر ابتلا به CAD یا حمله قلبی را با ورزش کردن، خوردن یک رژیم غذایی سالم و سیگار نکشیدن یا استفاده از محصولات تنباکو کاهش داد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button