کاهش منیزم چه عوارضی دارد؟
منیزیم یک ماده معدنی است که برای سلامت عضلات، اعصاب، استخوان ها و سطح قند خون ضروری است. کمبود منیزیم موجب بروز اختلالات عصبی، کمردرد، حملات میگرنی، ضعف عضلانی، کاهش اشتها، حالت تهوع، بی خوابی و نامنظم شدن ضربان قلب میشود.
ارتباط قلب و منیزیم
منیزیم یکی از عواملی است که نقش زیادی در سلامت قلب و عروق دارد. بنابراین باید به صورت مداوم در برنامه غذایی استفاده شود. ولی مصرف آن می بایست با دستور پزشک باشد.
تاثیر منیزیم در قلب
نخستین تاثیر منیزیم در قلب انسان، منظم شدن ضربان قلب است. با توجه به اینکه وظیفه اصلی منیزیم در بدن انسان کمک کردن به اعصاب بدن و ایجاد هماهنگی میان آن ها است، در قلب نیز با ایجاد هماهنگی میان عضلات قلب انسان و عصب های شروع کننده ضربان قلب انسان باعث منظم شدن ضربان قلب می شود.
آریتمی قلبی یکی از بیماری های شایعی است که در آن قلب به دلیل نداشتن ضربان قلب منظم دچار اختلال می شود. مصرف منیزیم موجب می شود تا خطر ابتلا به این بیماری در قلب انسان به شدت کاهش پیدا کند و قلب از ضربان قلب منظمی برخوردار باشد.
فشار خون و منیزیم
یکی از تاثیرات بسیار مهم مصرف منیزیم در بدن انسان این است که موجب کنترل فشار خون در بدن می شود. فشار خون بالا یکی از مهم ترین عواملی است که باعث بروز بیماری سکته قلبی و اختلال در عملکرد آن می شود. مصرف منیزیم در طول روز کمک می کند تا میزان سدیم و پتاسیم یکسان شود و فشار خون به شدت کاهش پیدا کند. فشار خون بالا از علت های اصلی بروز برخی از بیماری های قلبی مانند سکته قلبی و سکته مغزی است که در صورت کنترل شدن امکان بروز این بیماری در قلب را تا حد زیادی کاهش می دهد. در واقع مصرف منیزیم به صورت روزانه باعث می شود که عضلات رگ های خونی مقداری شل شوند و خون به صورت آزادانه درون رگ ها جریان داشته باشند.
پیشگیری از آنژین قلبی
آنژین قلبی موجب احساس درد در ناحیه قفسه سینه می شود. کسانی که به صورت روزانه از منیزیم در برنامه غذایی خود استفاده می کنند کمتر دچار بیماری آنژین قلبی می شوند زیرا منیزیم باعث پیشگیری از اسپاسم عروق کرونر می شود. با توجه به تحقیقات اخیری که در رابطه با بیماری آنژین قلبی انجام شده است، مهم ترین عاملی که باعث اسپاسم شریان های قلب انسان می شود، کمبود منیزیم است.
منیزیم برای بسیاری از فرآیندهای بدن شما ضروری است، مانند:
- تولید انرژی از غذا
- حفظ فشار خون
- کمک به سلول ها در جذب پتاسیم و کلسیم
کمبود منیزیم
کمبود منیزیم زمانی است که بدن منیزیم کافی در رژیم غذایی شما برای عملکرد طبیعی دریافت نمی کند. بیشتر منیزیم موجود در بدن از غذایی که می خورید به دست می آید. غذاهای سرشار از منیزیم عبارتند از:
- سبزیجات سبز، حبوبات و لوبیا
- آجیل و دانه ها
- غلات کامل
- برخی از صدف ها
اکثر مردم منیزیم کافی را از رژیم غذایی خود دریافت می کنند، بنابراین قبل از مصرف مکمل های منیزیم با پزشک خود مشورت کنید. حدود یک سوم منیزیم موجود در بدن روی سطح استخوان ها قرار دارد. بقیه منیزیم در ماهیچه ها و بافت های نرم است. فقط مقدار بسیار کمی منیزیم در خون وجود دارد.
علائم کمبود منیزیم
کمبود منیزیم می تواند باعث شود:
- اشتهای کم
- تهوع و استفراغ
- خستگی و ضعف
- اسپاسم یا لرزش عضلانی
- ریتم غیر طبیعی قلب
علت کمبود منیزیم
کمبود منیزیم در افراد سالم نادر است. در برخی افراد ممکن است به دلایل زیر ایجاد شود:
- رژیم غذایی که شامل منابع کافی منیزیم نیست (به ویژه در افراد مسن یا کسانی که به اندازه کافی غذا ندارند)
- دیابت نوع ۲
- مشکلات گوارشی – مانند بیماری کرون
- استفراغ طولانی مدت یا اسهال
- مشکلات کلیوی
- استفاده طولانی مدت از برخی داروها – مانند دیورتیک ها یا داروهای رفلاکس
- اعتیاد به الکل
تشخیص کمبود منیزیم
کمبود منیزیم را می توان با آزمایش خون و یا آزمایش ادرار تشخیص داد. اگر علائم کمبود منیزیم یا سطوح غیر طبیعی کلسیم یا پتاسیم را دارید، ممکن است پزشک شما را برای آزمایش خون یا ادرار معرفی کند.
درمان کمبود منیزیم
کمبود منیزیم معمولا با مکمل های منیزیم درمان می شود. گاهی اوقات اینها می توانند باعث اسهال شوند، بنابراین پزشک ممکن است نیاز به تنظیم دوز شما داشته باشد. اگر سطوح شما بسیار پایین است، ممکن است به منیزیم از طریق قطره داخل وریدی (IV) در بیمارستان نیاز داشته باشید. اگر قصد مصرف مکمل منیزیم را دارید، ابتدا با پزشک یا داروساز خود صحبت کنید تا مطمئن شوید که برای شما مناسب است.
مسمومیت با منیزیم
به ندرت، افراد مسمومیت یا مسمومیت با منیزیم را تجربه می کنند، که زمانی است که منیزیم بیش از حد دارند. علائم مسمومیت با منیزیم شامل استفراغ، اسهال و گرفتگی شکم (معده) است. در موارد شدید، منیزیم بیش از حد می تواند باعث ضربان قلب نامنظم و ایست قلبی (زمانی که ضربان قلب متوقف می شود) شود.
مسمومیت با منیزیم معمولا فقط در صورتی اتفاق می افتد که مقادیر زیادی منیزیم را به شکل مکمل های منیزیم، آنتی اسیدها یا ملین ها مصرف کنید. شما می توانید با مصرف داروها دقیقاً طبق دستور پزشک یا داروساز، احتمال این اتفاق را کاهش دهید.
چگونه از کمبود منیزیم جلوگیری می شود؟
برای جلوگیری از کمبود منیزیم، از یک رژیم غذایی سالم و متعادل حاوی غذاهای غنی از منیزیم استفاده کنید. این شامل:
- سبزیجات برگ سبز
- حبوبات
- آجیل و دانه ها
- غلات کامل
عوارض کمبود منیزیم
مشکلات سلامتی مرتبط با کمبود منیزیم نادر است. اگر سطح منیزیم شما برای مدت طولانی پایین باشد، ممکن است در معرض خطر بیشتری قرار بگیرید. این می تواند به دلیل شرایط سلامتی مانند اعتیاد به الکل یا به دلیل مصرف داروهای خاصی باشد. در کوتاه مدت، کمبود شدید منیزیم می تواند منجر به موارد زیر شود:
- اسپاسم عضلانی
- ریتم غیر طبیعی قلب (آریتمی)
- ایست قلبی
کمبود طولانی مدت منیزیم می تواند شانس ابتلا به مشکلات سلامتی را افزایش دهد، از جمله:
- فشار خون بالا و بیماری قلبی
- دیابت
- پوکی استخوان
- سردردهای میگرنی
چرا به آزمایش خون منیزیم نیاز دارم؟
پزشک ممکن است بخواهد سطح منیزیم شما را آزمایش کند اگر:
- الکل زیاد بنوشید
- رژیم غذایی نامناسب یا اختلال خوردن داشته باشید
- دیابت کنترل نشده دارند
- یک اختلال گوارشی مانند بیماری کرون دارند
- اسهال مداوم دارند
- مدت طولانی است که از دیورتیک ها (داروهایی که باعث ادرار کردن شما می شوند) استفاده می کنید. (دیورتیک ها که به عنوان قرص مایع نیز شناخته می شوند)
سطوح پایین منیزیم ممکن است ناشی از موارد زیر باشد:
- منیزیم کافی در رژیم غذایی شما وجود ندارد
- از دست دادن منیزیم از معده
- منیزیم کافی را از روده شما جذب نمی کند
- کلیه های شما بیش از حد منیزیم را حذف می کنند
سطوح بالای منیزیم ممکن است در موارد زیر دیده شود:
- نارسایی کلیه
- هیپرپاراتیروئیدیسم (شرایطی که در آن هورمون بیش از حد از غدد پاراتیروئید شما ترشح می شود)
- کم کاری تیروئید (تیروئید کم کار)
- استفاده از داروهایی مانند آنتی اسیدها یا ملین ها که حاوی منیزیم هستند