چه ارتباطی بین قلب و مغز وجود دارد؟

قلب خون را در سرتاسر بدن پمپاژ می کند و اکسیژن و مواد مغذی را برای هر اندام اصلی تامین می کند. مغز مرکز فرماندهی است که افکار، گفتار و عملکرد را کنترل می کند. با این حال، دانشمندان به طور فزاینده ای در حال کشف ارتباط نزدیک بین این دو هستند.

شواهد بالینی نشان می دهد که سلامت قلبی عروقی بر سلامت شناختی تأثیر می گذارد و نشان می دهد که تلاش های پیشگیرانه برای یکی به دیگری تبدیل می شود. هر کاری که برای قلب خود انجام می‌دهید احتمالاً برای مغز نیز مفید خواهد بود.

تاثیر بیماری های مغز بر سلامت قلب

زوال عقل عروقی، مستقیماً با سلامت قلب و عروق مرتبط است. بیماری های قلبی عروقی، از جمله کلسترول بالا، دیابت، فشار خون بالا و بیماری قلبی، همگی خطر ابتلا به بیماری آلزایمر را افزایش می دهند. فشار خون مهمترین عامل در سلامت قلب و مغز است. علم جمعیت، که در حال انجام تحقیقات پیشگامانه در مورد تفاوت فشار خون بین زنان و مردان است. هر سیستم اندامی نه تنها به عرضه خون، بلکه به سلامت رگ‌های خونی که آن خون را تأمین می‌کنند نیز بستگی دارد

به عنوان مثال، در شرایط اضطراری جنگ یا گریز، فرد به جریان خون بیشتری در ماهیچه‌های بازوها و پاهای خود نیاز دارد تا به آن‌ها اجازه دویدن بدهد، بنابراین آن رگ‌ها گشاد می‌شوند، در حالی که آنهایی که خون و اکسیژن را به روده می‌فرستند منقبض می‌شوند. رگ های خونی سالم منجر به افزایش خون رسانی و اکسیژن رسانی به اندام ها از جمله مغز می شود. جدیدترین تحقیقات نشان می دهد که فشار خون زودرس به وضوح با کاهش عملکرد شناختی در اواخر زندگی مرتبط است.

سلامت قلب

افرادی که قلب سالم دارند اجتماعی تر و فعال تر هستند که برای مغز مفید است، در حالی که افراد مبتلا به بیماری قلبی که می توانند تنگی نفس و درد قفسه سینه را تجربه کنند، بیشتر در خانه می مانند و منزوی می شوند.

ارتباط قلبی- مغزی

شاید متعجب شوید اما قلب در واقع سیگنال های بیشتری را به مغز ارسال می کند تا مغز به قلب! علاوه بر این، سیگنال ‌های قلبی مورد نظر تاثیر قابل ‌توجهی بر عملکرد های مغزی همچون پردازش هیجانی و قابلیت های شناختی بالاتر مانند توجه، ادراک، حافظه و حل مسئله دارند. به عبارت دیگر نه تنها قلب به مغز پاسخ می دهد، بلکه مغز نیز به طور مداوم به قلب پاسخ خواهد داد.

علائم بیماری های عصبی قلبی 

همه ما در طول زندگی حداقل یک بار استرس و علائم آن را تجربه کرده ایم. فشار عصبی به قلب زمانی رخ می دهد که فرد استرس حاد ناگهانی را تجربه کند. در این موقع، عضله قلب ضعیف می شود. در واقع استرس قلبی یک وضعیت ناشی از استرس شدید احساسی یا فیزیکی است. به دنبال این استرس، عملکرد قلب مختل می شود. جالب است بدانید که به این حالت سندرم قلب شکسته هم می گویند.

علائم استرس قلبی

اگر چنین علائمی داشتید حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید:

درد قفسه سینه

دلایل درد قفسه سینه می تواند به موارد مختلفی بستگی داشته باشد. استرس و فشار عصبی شایع ترین علت درد قفسه سینه است. در این حالت شدت درد متغیر است. یعنی اول درد بیشتر است و بعد کمتر می شود. این نوع درد معمولا در هنگام فعالیت فیزیکی اتفاق می افتد و ممکن است ۲ تا ۵ دقیقه طول بکشد.

خستگی زودرس

آیا کارهایی مثل بالا رفتن از پله، حمل مواد غذایی، و … را قبلا راحت انجام می دادید اما حالا نه؟ آیا انجام این کارها الان برایتان سخت شده است در حالی که قبلا اینطور نبود؟ در این صورت مراقب باشید چون این موضوع می تواند نشان دهنده وجود مشکلی در قلب نازنین شما باشد.

سرگیجه

در بیشتر اوقات سرگیجه باعث می شود که فرد تعادلش را از دست بدهد و احساس ضعف کند. اگر سرگیجه شما با درد قفسه سینه و تنگی نفس همراه باشد، بلافاصله حتما به پزشک مراجعه کنید.

تپش قلب نامنظم

استرس ضربان قلب را بیشتر می کند که به آن اصطلاحا آریتمی قلب می گویند. اما اگر متوجه شدید که ضربان قلب شما به طرزی غیرعادی بیشتر شده است، حتما به متخصص آریتمی قلب مراجعه کنید.

حالت تهوع یا سوء هاضمه

در بعضی از افراد استرس قلبی با حالت تهوع و سوء هاضمه همراه است. بعضی از افراد ممکن است استفراغ را هم تجربه کنند. این علامت بیشتر در خانم ها دیده می شود.

سردرد

همه ما در حالت عادی نیز سردرد می گیریم. اما سردرد ناشی از استرس به سردرد تنشی مشهور است که بیشتر در ساعات عصر و شب شدید می شود.

استرس و فشار عصبی بیمار قلبی

استرس، التهاب را در بدن افزایش می دهد و ممکن است به قلب آسیب برساند. وقتی استرس می گیرید، ضربان قلب بالاتر می رود و این موضوع باعث ایجاد تداخل در عملکرد طبیعی قلب می شود. استرس دائمی می تواند خطر ابتلا به بیماری های قلبی و گردش خون را افزایش دهد و خطر حمله قلبی و سکته را بیشتر کند.

سایر علائم قلبی

درد عصبی در قفسه سینه می تواند ناشی از آسیب دیدن اعصاب قفسه سینه باشد. مثلا ممکن است عصب های قفسه سینه در اثر ضربه تحت فشار قرار گرفته و آسیب دیده باشند. بهترین روش برای تست سلامت قلب استفاده از تست ورزش است. شایع ترین علائم قلب درد عصبی با استرس، اضطراب و فشار عصبی همراه است. این علائم عبارت اند از:

  • تنفس سریع
  • احساس تنگی نفس
  • احساس فشار بر گلو
  • ترس از دست دادن کنترل
  • تپش قلب شدید
  • لرزش شدید
  • بی حسی و کرختی بدن
  • احساس گرمای زیاد
  • درد های شکمی
  • بیشتر شدن درد هنگام فعالیت فیزیکی

ارتباط سلامت قلب و مغز

هفت عامل خطرآفرین قابل پیشگیری و درمان برای سلامت قلبی‌عروقی عبارتند از:

– قند خون

– کلسترول

– فشار خون

– شاخص توده بدنی

– فعالیت بدنی

– رژیم غذایی

– سیگار کشیدن

اگر به این فهرست توجه کرده باشید، کنترل حداقل سه مورد از آنها می تواند اثر چشمگیری بر چهار مورد دیگر داشته باشد، به این معنی که اگر سالم‌تر غذا بخورید، ورزش بیشتری انجام دهید و سیگار را ترک کنید، شما می توانید در واقع موارد زیر را محقق کنید:

– وزن خود را کاهش داده و شاخص توده بدنی بهتری داشته باشید.

– سطوح فشار خون و کلسترول خود را کاهش دهید.

– سطوح قند خون را بهبود ببخشید.

بهره‌مندی از قلبی سالم‌تر می تواند به معنای بهره‌مندی از مغزی سالم‌تر باشد. برای تحقق این هدف می توانید فعالیت بدنی بیشتری داشته باشید، به رژیم غذایی خود توجه داشته باشید و سیگار را ترک کنید. اینها نکته هایی ساده و قابل انجام برای تقویت سلامت مغز و لذت بردن از یک زندگی بهتر و طولانی‌تر هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button