آیا آریتمی قلبی باعث سکته مغزی می شود؟

دکتر مهسا برجی: بسیاری از بیماری‌های مغز و اعصاب ارتباط تنگاتنگی با بیماری‌های قلب و عروق و غدد دارد و می‌توان گفت بسیاری از بیماری‌های قلبی عوارضی بر روی مغز و اعصاب دارد. اختلال ریتم قلب می‌تواند سبب بروز سکته مغزی شود. همچنین فشار خون یکی از بیماری‌های مشترک میان مغز و اعصاب و دستگاه قلب و عروق بوده که پیشگیری از آن در جلوگیری از مشکلات و بیماری جدی در فرد مؤثر است.

اختلال ریتم قلب

اختلال ریتم قلب به عنوان یک بیماری مشترک میان حوزه قلب و مغز می‌تواند سبب بروز سکته مغزی شود. به همین دلیل در بیمارانی که دچار سکته مغزی شدند قلب باید مداوم تحت کنترل باشد تا از بروز سکته‌های بیشتر و عمیق‌تر جلوگیری کرد.

افرادی که دچار سکته مغزی شده‌اند باید تحت جلسات مشترک میان پزشکان متخصص مغز و اعصاب و قلب و عروق قرار گیرند تا دچار مشکلات بیشتر نشده و از بروز بیماری‌های دیگر در آنها جلوگیری کرد.

فشار خون یکی از بیماری‌های مشترک میان مغز و اعصاب و دستگاه قلب و عروق بوده که پیشگیری از آن در جلوگیری از مشکلات و بیماری جدی در فرد مؤثر است. لذا افراد نیز نباید به هیچ عنوان در پیشگیری یا درمان به موقع آن تعلل کنند بیماری‌های قلب و عروق و مغز و اعصاب همچون سکته مغزی و قلبی جزء سه علت اصلی مرگ و میر افراد در جامعه به شمار می‌رود که بخش اعظم آن از طریق پیشگیری قابل کنترل بوده و آگاه سازی مردم در این زمینه می‌تواند موثر واقع شود.

انواع مختلف آریتمی قلبی

اگر آریتمی قلبی دارید، به این معنی است که قلب شما با ریتم غیر طبیعی می‌تپد. می تواند خیلی سریع، خیلی آهسته، یا به شیوه ای آشفته یا غیرقابل پیش بینی باشد. انواع مختلفی از آریتمی وجود دارد و هر یک با مشکلات سلامتی بالقوه جدی همراه است. برخی از آریتمی ها، به ویژه فیبریلاسیون دهلیزی، از عوامل خطر اصلی سکته هستند. درمان یک آریتمی بالقوه تهدید کننده زندگی می تواند شامل داروها، دستگاه هایی برای ثابت نگه داشتن ریتم قلب و روش هایی برای رسیدگی به منبع ریتم غیر طبیعی باشد.

آریتمی قلبی چیست؟

ریتم انقباض و آرامش قلب توسط یک سیستم الکتریکی دارای دو گره کنترل می شود: گره سینوسی دهلیزی (SA) در بالای حفره های فوقانی قلب (دهلیز) و گره دهلیزی (AV) در بالای دو حفره پایینی. بطن ها).

مطالب مفید:  نکات مهم برای داشتن قلب و عروق سالم!

گره SA یک سیگنال الکتریکی برای تحریک دهلیزها برای انقباض می فرستد و خون را به سمت پایین به سمت بطن ها حرکت می دهد. سیگنال برای یک لحظه در گره AV کند می شود، قبل از اینکه بطن ها را تحریک کند تا منقبض شوند و خون را به ریه ها یا بقیه بدن پمپ کنند.

آریتمی نوعی اختلال در جریان ثابت و هماهنگ انرژی الکتریکی در قلب است. مشکل می تواند آسیب یا بیماری باشد که بر گره SA که به عنوان ضربان ساز طبیعی قلب شناخته می شود، تأثیر می گذارد.

همچنین در صورت ایجاد وقفه در مسیرهایی که تکانه های الکتریکی حرکت می کنند، آریتمی ایجاد می شود. هر گونه تغییر در الگوی الکتریکی می تواند باعث شود که قلب تندتر یا کندتر از حد طبیعی بزند یا به صورت غیرقابل پیش بینی ضربان داشته باشد.

برخی از علل شایع آریتمی عبارتند از:

  • بیماری قلب و عروقی
  • حمله قلبی
  • بیماری دریچه قلب
  • فشار خون بالا
  • عدم تعادل الکترولیت ها مانند پتاسیم یا سدیم
  • فیبریلاسیون دهلیزی و فلوتر

فیبریلاسیون دهلیزی (AFib) شایع‌ترین آریتمی است و  زمانی رخ می‌دهد که دهلیزها به‌جای الگوی همگام معمول خود، به‌طور بی‌نظمی می‌لرزند یا می‌زنند.

فلوتر دهلیزی مکانیسم بسیار مشابهی با AFib دارد. در حالی که فلوتر دهلیزی با خطر سکته مغزی کمتری نسبت به AFib مرتبط است، در واقع داشتن فلوتر دهلیزی و AFib بسیار رایج است. افرادی که علائم فلوتر دهلیزی را نشان می دهند معمولاً به گونه ای برخورد می کنند که گویی AFib دارند، که شامل استفاده از داروهایی مانند رقیق کننده های خون است.

سندرم سینوس بیمار

اصطلاح سندرم سینوس بیمار به چندین آریتمی اشاره دارد که از گره SA منشا می گیرند. از جمله آنها می توان به سندرم تاکی کاردی- برادی کاردی اشاره کرد که در آن ضربان قلب به طور متناوب بین خیلی سریع و سپس خیلی آهسته انجام می شود.

یک مطالعه در سال ۲۰۲۰ نشان داد که خطر سکته مغزی در بیماران مبتلا به بیماری گره سینوسی (سندرم سینوس بیمار) در مقایسه با بیماران مبتلا به سایر بیماری های قلبی بیشتر است.

برادی کاردی

برادی کاردی ضربان قلب کندتر از حد طبیعی است. در برخی موارد، برادی کاردی هیچ گونه نگرانی برای سلامتی ایجاد نمی کند، در حالی که در برخی دیگر، به دلیل جریان ناکافی خون به مغز، با غش همراه است. در موارد شدیدتر، ایست قلبی ناگهانی یک نگرانی جدی است.

مطالب مفید:  فاکتورهای تشدید بیماری قلبی

برادی کاردی جانکشنال یک ریتم آهسته قلب است که از گره AV منشأ می گیرد. یک مطالعه در سال ۲۰۱۶ نشان داد که برادی کاردی پیوندی یک عامل خطر بالقوه برای سکته مغزی در افراد خاص است.

انواع دیگر آریتمی ها عبارتند از:

  • تاکی کاردی بطنی
  • فیبریلاسیون بطنی
  • تاکی کاردی فوق بطنی
  • فلاتر دهلیزی

آیا ارتباطی بین آریتمی و سکته مغزی وجود دارد؟

آریتمی ضربان قلب شما را تغییر می دهد. در برخی موارد، بطن‌ها زمان کافی برای پر کردن و تخلیه خون کافی با هر ضربان قلب را ندارند. برخی از آریتمی ها مانند آریتمی فیبریلاسیون دهلیزى باعث می شود که قلب با نیروی کمتری تپش کند. در هر دو مورد، جریان خون از طریق قلب قطع یا متوقف می شود. بنابراین به جای اینکه خون به سرعت در حفره های قلب حرکت کند، مقداری خون می تواند در یکی از حفره ها باقی بماند و لخته ایجاد کند.

وقتی لخته در نهایت از قلب خارج می‌شود، می‌تواند از طریق جریان خون تا شریان‌های کوچک مغز حرکت کند و جریان خون را به بافت مغز مسدود کند و باعث سکته شود.

آریتمی فیبریلاسیون دهلیزى آریتمی است که بیشترین ارتباط را با سکته دارد. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) منبع مورد اعتماد گزارش می دهد که آریتمی فیبریلاسیون دهلیزى مسئول حدود ۱ مورد از هر ۷ سکته مغزی است و سکته های مغزی که توسط آریتمی فیبریلاسیون دهلیزى ایجاد می شود از شدیدترین آنها هستند.

در حالی که آریتمی ها می توانند خطر سکته مغزی را افزایش دهند، بر اساس مطالعه ای که در سال ۲۰۱۲ روی بیش از ۵۰۰ بیمار انجام شد، این نیز درست است که سکته می تواند منجر به آریتمی شود. این مطالعه نشان داد که آریتمی در حدود ۱ از ۴ بیمار مبتلا به سکته مغزی رخ داده است. افرادی که بیشترین خطر ابتلا به آریتمی را داشتند، کسانی بودند که قبلاً دارای عوامل خطر مختلف قلبی مانند فشار خون بالا بودند.

کاهش خطر سکته در صورت داشتن آریتمی

شما می توانید یک سبک زندگی سالم برای قلب در پیش بگیرید و داروهایی مصرف کنید که به حفظ ریتم قلب شما کمک می کند. این می تواند شانس شما را برای تشکیل لخته هایی که می تواند منجر به سکته شود، کاهش دهد. روش‌ها و دستگاه‌های قابل کاشت برای ثابت نگه داشتن ضربان قلب شما نیز ممکن است ضروری باشد.

مطالب مفید:  تشخیص و درمان تاکی کاردی

از جمله کلیدهای پیشگیری از سکته مغزی عبارتند از:

  • داروهای ضد انعقاد مانند وارفارین (کومادین)
  • داروهای ضد پلاکت، مانند کلوپیدوگرل (Plavix)
  • داروهای ضد انعقاد مستقیم خوراکی، مانند آپیکسابان (Eliquis) و ریواروکسابان (Xarelto)
  • داروهای ضد آریتمی، مانند آمیودارون (کوردارون) و فلکائینید (تامبوکور)
  • ورزش منظم زیر نظر پزشک یا متخصص توانبخشی قلبی
  • رژیم غذایی کم سدیم، چربی های اشباع شده و قندهای اضافه شده مانند رژیم مدیترانه ای
    ابلیشن با کاتتر، که یک روش کم تهاجمی است که با استفاده از امواج فرکانس رادیویی یا سرمای شدید، مجموعه کوچکی از سلول‌ها را در قلب که باعث آریتمی می‌شود، از بین می‌برد.
  • دفیبریلاتور کاردیوورتر قابل کاشت (ICD)، که یک دستگاه کوچک کاشته شده در قفسه سینه است که تغییرات در ریتم قلب را تشخیص می دهد و یک تکانه الکتریکی خفیف به قلب می فرستد تا آن را به ریتم منظم بازگرداند.
  • همچنین باید فشار خون خود را در محدوده سالم نگه دارید، زیرا فشار خون بالا (فشار خون بالا) یکی از عوامل خطر اصلی برای سکته مغزی است..

علائم آریتمی

در موارد خفیف، ممکن است متوجه هیچ علامتی نشوید. اما برای آریتمی‌های جدی‌تر – به‌ویژه آنهایی که در یک زمان چند دقیقه طول می‌کشند – مهم است که علائم را بشناسید و بدانید کدام یک نشانه یک اورژانس پزشکی هستند.

برخی از علائم مشترک در چندین آریتمی عبارتند از:

  • تپش قلب
  • خستگی
  • سبکی سر
  • غش کردن
  • اضطراب

علائم دیگر ممکن است شامل تنگی نفس و درد یا فشار قفسه سینه باشد. اگر این موارد را تجربه کردید، آن را یک اورژانس پزشکی در نظر بگیرید و در اسرع وقت به بخش اورژانس مراجعه کنید.

پیشگیری از خطر سکته

آریتمی یا ریتم غیرطبیعی قلب می‌تواند آنقدر خفیف باشد که نیازی به درمان نداشته باشد و علائم قابل‌توجهی بروز ندهد. اما از آنجایی که آریتمی می تواند با جریان ثابت خون در داخل و خارج از قلب تداخل داشته باشد، می تواند خطر لخته شدن خون و سکته را افزایش دهد. اگر آریتمی برای شما تشخیص داده شده است، با پزشک خود در مورد اقدامات پیشگیرانه ای که باید برای کاهش خطر سکته انجام دهید، صحبت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button