بزرگ شدن قلب یا کاردیومگالی چیست؟
اصطلاح “کاردیومگالی” به بزرگ شدن قلب در هر آزمایش تصویربرداری، از جمله اشعه ایکس قفسه سینه، اشاره دارد. سپس آزمایشات دیگری برای تشخیص وضعیتی که باعث بزرگ شدن قلب می شود مورد نیاز است.
آسیب قلبی و انواع خاصی از بیماری های قلبی می تواند باعث بزرگ شدن قلب شود. بسته به شرایط، بزرگ شدن قلب ممکن است موقت یا دائمی باشد. و درمان آن می تواند شامل داروها، اقدامات پزشکی یا جراحی باشد.
علائم بزرگ شدن قلب
در برخی افراد، بزرگ شدن قلب (کاردیومگالی) هیچ علائم یا علامتی خاصی ایجاد نمی کند. برخی دیگر ممکن است این علائم و نشانه های کاردیومگالی را داشته باشند:
- تنگی نفس، به خصوص زمانی که صاف دراز کشیده اید
- بیدار شدن با تنگی نفس
- ریتم نامنظم قلب (آریتمی)
- تورم (ادم) در شکم یا پاها
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
وقتی قلب بزرگ شده زود تشخیص داده شود، درمان آن آسانتر است. اگر در مورد قلب خود نگرانی دارید با متخصص قلب و عروق صحبت کنید. اگر علائم و نشانه های حمله قلبی احتمالی را دارید با اورژانس محلی خود تماس بگیرید:
- درد قفسه سینه
- ناراحتی در سایر نواحی بالای بدن، از جمله یک یا هر دو بازو، پشت، گردن، فک یا معده
- تنگی نفس شدید
- غش کردن
علل بزرگ شدن قلب
بزرگ شدن قلب (کاردیومگالی) می تواند در اثر آسیب به عضله قلب یا هر شرایطی که باعث می شود قلب سخت تر از حد معمول پمپ کند، از جمله بارداری، ایجاد شود. گاهی اوقات قلب به دلایل نامعلوم بزرگتر و ضعیف می شود. این وضعیت کاردیومیوپاتی ایدیوپاتیک نامیده می شود. شرایط مرتبط با بزرگ شدن قلب عبارتند از:
بیماری قلبی در بدو تولد (نقص مادرزادی قلب).
مشکلات در ساختار و عملکرد قلب می تواند باعث بزرگتر و ضعیف شدن عضله قلب شود.
آسیب ناشی از حمله قلبی.
جای زخم و سایر آسیب های ساختاری قلب می تواند پمپاژ خون کافی به بدن را برای قلب دشوارتر کند. این فشار می تواند منجر به تورم قلب و در نهایت نارسایی قلبی شود.
بیماری های عضله قلب (کاردیومیوپاتی).
کاردیومیوپاتی می تواند قلب را سفت یا ضخیم می کند. می تواند پمپاژ خون را برای قلب سخت تر کند.
تجمع مایع در کیسه اطراف قلب (افیوژن پریکارد).
مجموعه ای از مایع در کیسه حاوی قلب می تواند باعث بزرگ شدن قلب شود که در عکس قفسه سینه قابل مشاهده است.
بیماری دریچه قلب.
چهار دریچه در قلب باعث می شود خون در جهت درست جریان یابد. بیماری یا آسیب به هر یک از دریچه ها ممکن است جریان خون را مختل کند و باعث بزرگتر شدن حفره های قلب شود.
فشار خون بالا (فشار خون بالا).
اگر فشار خون بالا دارید، ممکن است قلب مجبور باشد برای رساندن خون به بقیه بدن، با شدت بیشتری پمپاژ کند. این فشار می تواند باعث بزرگتر شدن و ضعیف شدن عضله قلب شود.
فشار خون بالا در شریان های ریه (فشار خون ریوی).
قلب برای انتقال خون بین ریه ها و قلب باید سخت تر کار کند. این فشار ممکن است منجر به ضخیم شدن یا بزرگ شدن سمت راست قلب شود.
تعداد کم گلبول های قرمز خون (کم خونی).
در کم خونی، کمبود گلبول های قرمز سالم برای حمل سطوح مناسب اکسیژن به بافت های بدن وجود دارد. قلب باید خون بیشتری پمپاژ کند تا کمبود اکسیژن در خون را جبران کند.
اختلالات تیروئید.
هم کم کاری تیروئید (کم کاری تیروئید) و هم پرکاری تیروئید (پرکاری تیروئید) می تواند منجر به مشکلات قلبی از جمله بزرگ شدن قلب شود.
آهن بیش از حد در بدن (هموکروماتوز).
آهن می تواند در اندام های مختلف از جمله قلب رسوب کند. این می تواند باعث تورم اتاقک پایین سمت چپ قلب شود.
رسوب غیرمعمول پروتئین در قلب (آمیلوئیدوز قلبی).
این بیماری نادر باعث می شود پروتئینی به نام آمیلوئید در خون جمع شود و در اندام های بدن از جمله قلب گیر کند. رسوب پروتئین آمیلوئید در قلب باعث ضخیم شدن غیر قابل برگشت دیواره قلب می شود. قلب باید بیشتر کار کند تا پر از خون شود.
ورزش هوازی.
در برخی از ورزشکاران، قلب در پاسخ به ورزش های مکرر و طولانی بزرگ می شود. معمولاً این نوع قلب بزرگ شده بیماری محسوب نمی شود و نیازی به درمان ندارد.
چربی دور قلب
برخی از افراد چربی اضافی در اطراف قلب دارند که می تواند در عکس قفسه سینه ظاهر شود. مگر اینکه سایر بیماری های قلبی مرتبط باشد، هیچ درمانی لازم نیست.
عوامل خطر بزرگ شدن قلب
مواردی که می توانند خطر بزرگ شدن قلب (کاردیومگالی) را افزایش دهند عبارتند از:
سابقه خانوادگی بیماری عضله قلب (کاردیومیوپاتی).
برخی از انواع کاردیومیوپاتی در خانواده ها مشاهده می شود. اگر پدر یا مادر یا خواهر یا برادری سابقه قلب ضخیم، سفت یا بزرگ شده دارند، به پزشک خود اطلاع دهید.
فشار خون بالا
یعنی داشتن فشار خون بالاتر از ۱۴۰/۹۰ میلی متر جیوه.
بیماری های قلبی
هر مشکلی که بر قلب تأثیر بگذارد، از جمله نقص مادرزادی قلب یا بیماری دریچه قلب، ممکن است منجر به بزرگ شدن قلب شود. پیروی از یک سبک زندگی سالم و انجام معاینات منظم سلامت برای مدیریت بیماری قلبی بسیار مهم است.
عوارض بزرگ شدن قلب
خطر عوارض ناشی از بزرگ شدن قلب به قسمتی از قلب درگیر و علت آن بستگی دارد. عوارض بزرگ شدن قلب می تواند شامل موارد زیر باشد:
نارسایی قلبی.
نارسایی قلبی ممکن است در صورت بزرگ شدن حفره پایینی قلب چپ (بطن چپ) رخ دهد. در نارسایی قلبی، قلب نمی تواند مقدار مناسب خون را در سراسر بدن پمپاژ کند.
لخته شدن خون
لخته های خون ممکن است در دیواره داخلی قلب ایجاد شوند. لخته خونی که در سمت راست قلب ایجاد می شود می تواند به ریه ها برود (آمبولی ریه). اگر یک لخته جریان خون را مسدود کند، ممکن است دچار حمله قلبی یا سکته شوید.
نشتی دریچه قلب (بازگشت)
بزرگ شدن قلب ممکن است از بسته شدن دریچه های میترال و سه لتی قلب جلوگیری کند و باعث نشت خون به سمت عقب شود. قطع شدن جریان خون صدایی به نام سوفل قلبی ایجاد می کند. اگر چه لزوماً مضر نیست، اما سوفل قلبی باید توسط یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی کنترل شود.
ایست قلبی و مرگ ناگهانی
بزرگ شدن قلب ممکن است باعث شود که قلب خیلی سریع یا خیلی کند شود. ضربان قلب نامنظم (آریتمی) ممکن است منجر به غش، ایست قلبی یا مرگ ناگهانی شود.
پیشگیری از بزرگ شدن قلب
اگر کسی در خانواده شما کاردیومیوپاتی یا سایر بیماریهای قلبی که باعث بزرگ شدن قلب شده است، به پزشک خود اطلاع دهید. هنگامی که به موقع تشخیص داده شود، درمان مناسب و به موقع می تواند از بدتر شدن وضعیت قلب جلوگیری کند.
پیروی از یک سبک زندگی سالم برای قلب می تواند به پیشگیری یا مدیریت برخی از شرایطی که می تواند منجر به بزرگ شدن قلب شود کمک کند. این مراحل را برای کمک به جلوگیری از بزرگ شدن قلب انجام دهید:
- فشار خون بالا، کلسترول بالا و دیابت را کنترل و مدیریت کنید.
- هر گونه داروی تجویز شده را طبق دستور مصرف کنید.
- یک رژیم غذایی مغذی و متعادل داشته باشید.
- ورزش منظم داشته باشید.
- از مصرف الکل اجتناب کنید یا آن را محدود کنید.
- سیگار نکشید
- از داروهای غیرقانونی استفاده نکنید