آنچه باید در مورد کم خونی در بارداری بدانید!

 

کم خونی در دوران بارداری شایع است. در سه ماهه سوم، ممکن است نیاز به مکمل‌های آهن یا تزریق خون برای کمک به کاهش احتمال زایمان زودرس، وزن کم هنگام تولد یا اقامت طولانی‌تر در بیمارستان پس از زایمان باشد. کم خونی زمانی است که گلبول های قرمز کافی برای حمل اکسیژن به تمام بافت های بدن وجود نداشته باشد. به ویژه در سه ماهه سوم بارداری به دلیل افزایش خطر تولد زودرس و سایر عوارض جدی سلامتی نگران کننده است.

اگر در سه ماهه سوم بارداری کم خونی داشته باشید چه اتفاقی می افتد؟

اگرچه کم خونی در بارداری نسبتاً شایع است، اما می تواند منجر به عوارض شود. خطرات بالقوه ناشی از کم خونی شامل افزایش خطر زایمان زودرس و وزن کم هنگام تولد است. سایر خطرات احتمالی عبارتند از:

  • محدودیت رشد داخل رحمی (IUGR)
  • مرگ نوزاد

یک مطالعه در سال ۲۰۱۷ نشان داد که کم خونی شدید در سه ماهه سوم با مدت طولانی تری بستری شدن در بیمارستان پس از زایمان همراه است. محققان دریافتند که مکمل های آهن یا سایر درمان های کم خونی ممکن است به پیشگیری از این امر کمک کند. اگر در سه ماهه سوم بارداری کم خونی داشته باشید، به خصوص می تواند دشوار باشد. بر اساس یک بررسی تحقیقی در سال ۲۰۱۹، شرایطی که ممکن است بیشتر در حاملگی های با کم خونی در سه ماهه سوم رخ دهد عبارتند از:

  • زایمان زودرس (تحویل قبل از ۳۷ هفته)
  • وزن کم هنگام تولد
  • نوزادانی که برای سن حاملگی کوچک هستند
  • افسردگی پس از زایمان
  • افزایش خطر مرگ نوزادان

کم خونی در سه ماهه سوم چگونه تشخیص داده می شود؟

کم خونی اغلب در طول آزمایش خون معمولی که در طول بارداری انجام می شود، تشخیص داده می شود. اگر پزشک مشکوک به کم خونی باشد، ممکن است آزمایش خون را برای بررسی اینکه آیا تعداد گلبول های قرمز خون شما در هر مقطعی از بارداری، از جمله سه ماهه سوم بارداری، کم است یا خیر، تجویز کند.

علت کم خونی در سه ماهه سوم بارداری چیست؟

در دوران بارداری، بدن شما سخت کار می کند تا کودک در حال رشد خود را تغذیه کند. برای دریافت مواد مغذی کافی به نوزاد، حجم خون شما حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد افزایش می یابد. حجم کلی خون در دوران بارداری افزایش می یابد، اما حجم پلاسما یا مایع بیش از حجم گلبول قرمز افزایش می یابد. نتیجه کاهش درصد کلی گلبول های قرمز خون است.

یکی دیگر از دلایل کم خونی در دوران بارداری، سطح پایین آهن، اسید فولیک یا ویتامین B12 است. اگر پزشک شما کم خونی را تشخیص دهد، تحقیقات بیشتری برای تعیین علت و نظارت دقیق بر شدت کم خونی شما انجام خواهد داد.

درمان کم خونی در سه ماهه سوم بارداری چیست؟

  • برای کم خونی خفیف، پزشک احتمالاً مصرف آهن یا مکمل های دوران بارداری را توصیه می کند.
  • برای کم خونی شدید، پزشک ممکن است برای کمک به کاهش خطرات کم خونی، تزریق خون را پیشنهاد کند.

کاری که می توانید در خانه انجام دهید

علاوه بر مصرف آهن یا مکمل های دوران بارداری، می توانید سطح آهن و اسید فولیک خود را نیز با خوردن یک رژیم غذایی مغذی و متعادل پر از غذاهای غنی از آهن بهبود بخشید. اگر آهن خود را از منابع گیاهی دریافت می کنید، ممکن است بخواهید منبع آهن را با مواد غذایی حاوی ویتامین C همراه کنید تا به افزایش جذب کمک کنید.

آیا حتی اگر در حال حاضر کم خونی نداشته باشم، باید مکمل آهن مصرف کنم؟

اگرچه می‌توانید مکمل‌های آهن را در بسیاری از فروشگاه‌ها بدون نسخه بخرید، همیشه قبل از مصرف مکمل آهن با پزشک متخصص زنان و زایمان یا متخصص مراقبت‌های بهداشتی دیگر صحبت کنید. آهن بیش از حد در بدن می تواند مشکلات جدی برای سلامتی ایجاد کند.

اگر علائم من پس از شروع مصرف مکمل آهن بهبود نیافت، آیا این بدان معناست که به دوز بالاتری نیاز دارم؟

قبل از بهبود علائم، بدن شما باید گلبول های قرمز را جایگزین کند. ممکن است چند هفته طول بکشد تا سطح گلبول های قرمز افزایش یابد و علائم ناپدید شوند. اگر بعد از چند هفته بهبودی مشاهده نکردید، می توانید با پزشک خود در مورد بررسی مجدد سطح آهن خود صحبت کنید. سپس پزشک می تواند به شما در تصمیم گیری در مورد مراحل بعدی مناسب کمک کند.

سندرم پای بیقرار چیست؟

سندرم پای بیقرار اختلالی است که باعث ناراحتی شدید در هنگام نشستن، دراز کشیدن و اغلب در هنگام خواب می شود. این باعث می شود که میل به حرکت دادن پاها و یا حتی بلند شدن و حرکت کردن در اطراف خود داشته باشید. سندرم پای بیقرار در افراد مبتلا به کمبود آهن در دوران بارداری رایج است. مصرف مکمل آهن تحت نظر پزشک ممکن است آن را تسکین دهد.

نکته پایانی

بسیاری از افراد در دوره ای از بارداری دچار کم خونی می شوند. این اغلب به دلیل ذخایر کم آهن و افزایش حجم خون است. اگر کم خونی شدید شود، به طور بالقوه می تواند منجر به عوارضی مانند زایمان زودرس و وزن کم هنگام تولد شود. پزشک ممکن است مکمل آهن یا تزریق خون را برای مدیریت کم خونی و جلوگیری از عوارض توصیه کند.

سوال خود را مطرح کنید :


پاسخی بگذارید